FFC:s önskelista till nästa regering: fler jobb och ökad trygghet

FFC önskar att nästa regering kan skapa fler jobb och stärka arbetstagarnas trygghet. Bland annat borde beskattningen och bostadsstödet reformeras så att det blir mer lönsamt att ta emot jobb, anser FFC.
21.04.2015 16:28
LÖNTAGAREN
Det är viktigt att regeringsprogrammet främjar ökad sysselsättning, påpekar FFC.

FFC presenterade i dag sina målsättningar inför regeringsprogrammet (på finska). Programmet tar fasta på hur sysselsättningsläget och konkurrenskraften borde stärkas, hur tryggheten på och utanför arbetsmarknaden borde förbättras samt hur välfärdstjänsterna borde utvecklas.

Enligt FFC kunde man göra skattejusteringar som gynnar låginkomsttagare, och på det sättet göra det mer lönsamt att jobba. Dessutom borde bostadsstödet ändras så att stödet inte sjunker lika snabbt som idag när arbetsinkomsterna ökar.

Ett annat sätt att förbättra sysselsättningen är enligt FFC att åtgärda hindren för tillväxt inom servicebranscherna.

Därtill borde regeringen få fart på investeringarna genom att förnya tillståndsförfarandet och genom att främja bostadsbyggande och underhåll av trafikleder.

– Regeringen måste sträva efter att skapa tillväxt som ger förutsättningar för ökad sysselsättning. Anpassningsåtgärderna måste dimensioneras och förverkligas så att sysselsättningen inte äventyras.

Reform av arbetslagstiftningen

FFC anser att arbetstagarnas trygghet borde förbättras bland annat genom en reform av arbetslagstiftningen som stärker arbetstagarnas rätt till fasta heltidsjobb.

Dessutom påpekar FFC att förändringar i arbetstagarnas socialskydd alltid bör beredas på trepartsbasis.

– Arbetsmarknadsorganisationerna har ansvarat för den största omstruktureringen under de senaste åren, det vill säga pensionsuppgörelsen. Den måste verkställas i enlighet med förhandlingsresultatet och samtidigt måste man fortsätta det goda beredningsarbetet på trepartsbasis i arbetsmarknadsfrågor, framhåller FFC.

FFC anser att det är viktigt att också arbetslösa och personer som står utanför arbetslivet har ett utkomstskydd och tjänster som stöder dem.

– Det är möjligt att utveckla välfärdstjänsterna genom att förnya strukturerna. Under nästa regeringsperiod bör regeringen förnya kommunstrukturen och social- och hälsovårdstjänsterna. I reformen måste man främja en struktur som bygger på pendlingsområdena.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.