FFC:s mål för valperioden 2003-2007 i korthet

14.02.2003 11:58 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Riksdagsvalet 16.3.2003. Förhandsröstning 5.-11.3.2003.

Arbetslösheten ska ner under fem procent
Sysselsättningsgraden bör höjas till 75 procent före årtiondets slut. Det betyder att tre av fyra människor i arbetsför ålder arbetar. Man skapar inga arbetsplatser genom att försämra arbetslöshetsskyddet. För det behövs det ekonomisk tillväxt, politisk stabilitet och en aktiv närings- och arbetskraftspolitik.

Minska skatten på arbete
Skatten på arbete bör lättas och tyngdpunkten flyttas över på kapital-, fastighets- och miljöskatter. Det är små- och medelinkomsttagarnas inkomstskatt som bör lättas om man ska kunna öka sysselsättningen.

Trygghet vid förändringar
Arbetsgivaren måste få ett större ansvar vid uppsägningssituationer. Man bör alltid välja omplacering och utbildning framom uppsägning.

Mera tid för familjen
Små barns föräldrar måste ges möjlighet att arbeta kortare dagar och få ekonomiskt stöd. Föräldrar till skolbarn bör få bättre möjligheter att förkorta sin arbetstid. Man måste få bukt med korttidsjobben som gör familjernas vardag otrygg och istället erbjuda arbetarna främst bestående anställningar.

Lika arbetsvillkor för alla
De utländska arbetare som arbetar i Finland bör behandlas lika som finländska arbetare och erbjudas samma arbetsvillkor.

Samverkan, inte polarisering
Genom samarbete mellan arbetsmarknadsorganisationerna och regeringen skapades över 300 000 nya arbetsplatser efter recessionen på 90-talet. Om vi fortsätter samarbetet kan vi göra Finland till ett land där det är gott för lönearbetaren att leva och klokt för produktionen att rota sig.

Läs även

- Rösta i valet, FFC:are! (Nyheter 27.1.2003)
- FFC inledde kampanj för att får löntagarna att rösta i valet i mars (FFC Nytt/Löntagaren 29.1.2003)
- Finlands modell - resultat genom förtroende och samarbet. FFC:s målsättningar för valperioden 2003-2007 (pdf)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.