FFC:s mål att trygga löntagarnas ökade köpkraft

08.10.2002 09:43 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s mål är att trygga löntagarnas ökade köpkraft.

FFC:s styrelse slog vid sitt möte i går fast organisationens lönekrav inför höstens inkomstförhandlingar. FFC strävar efter löneförhöjningar vilkas kostnadseffekt är 3,8 procent nästa år och 3,4 procent år 2004. Den allmänna förhöjningen nästa år vore 0,33 euro/timme och 55 euro/månad och 0,32 euro/timme och 53 euro/månad år 2004.

Den första löneförhöjningen skulle träda i kraft den 1.2.2003 och den andra i februari 2004.

Den av FFC föreslagna löneuppgörelsen innebär, utan nya skattelättnader, att köpkraften ökar med cirka två procent nästa år.

- Osäkerheten i den internationella och den finländska ekonomin och sysselsättningsutvecklingen motiverar en samlande inkomstpolitisk lösning, som kan bygga en bro över osäkerheten och trygga en stabil och sysselsättningsfrämjande utveckling av köpkraften, sade ordförande Lauri Ihalainen vid en pressinformation efter styrelsens möte.

Han önskade att förhandlingarna kan inledas med det snaraste.

- De kvalitets- och lönemålsättningar FFC har presenterat kan inte vara någon orsak att skrinlägga förhandlingarna. Om arbetsgivarna inte vill börja förhandla nu, finns orsaken någon annanstans.

Flexibel och solidarisk

FFC föreslår nu en större förbundsandel än tidigare. År 2003 skulle dess kostnadseffekt vara 1 procent och år 2004 0,8 procent. I förslaget ingår också en jämställdhetsandel för vartdera året. Dess kostnadseffekt vore bägge åren 0,3 procent.

Ordförande Lauri Ihalainen sade att löneuppgörelsens grundtanke bygger på solidaritet och flexibilitet.

- Genom att öka förbundsandelen vill vi uppmärksamma specialönskemål i olika branscher.

Förbundspotten är till sin struktur sådan att den betalas i form av allmän förhöjning om man inte kommer överens om annat.

FFC:s styrelse förutsatte att uppgörelsen innehåller en förtjänstutvecklingsklausul och indexvillkor, med vilka man kan försäkra sig inför oförutsedda ekonomiska förändringar.

64 euro till per månad

Tillsammans med de skattelättnader och den löneglidning man tidigare har enats om skulle denna löneuppgörelse nästa år ge ett tillskott på 64 euro per månad till dem med en månadsinkomst på 2 000 euro. FFC:s genomsnittsfamilj skulle få 135 euro till i månaden att disponera över.

Statligt sysselsättningspaket

FFC:s styrelse menar att osäkerheten i ekonomin kräver att staten går in för ännu fler åtgärder för att stöda sysselsättningen, än man tänkte sig det i budgetförhandlingarna. Sysselsättningspaket kunde inkludera bl.a. åtgärder för att utveckla vuxenutbildningen och främja bostadsproduktionen.

Ordförande Ihalainens budskap till landets regering är att "ett duktigt sysselsättningspaket vore välkommet nu".

Enligt Ihalainen skulle en inkomstuppgörelse med tryggad köpkraftsutveckling i kombination med detta sysselsättningspaket ha en synnerligen positiv inverkan på hela ekonomin.

Skattelättnader till småinkomsttagare

Om det eventuellt finns råd på att lindra beskattningen borde lindringen, av sysselsättningsskäl, gynna dem med små och medelstora inkomster under bägge avtalsåren. Lindringen kunde genomföras t.ex. genom att höja nivån på inkomstavdraget eller genom att börja slopa den självrisk som gäller för avdraget för arbetsresor.

FTFC:s och Akavas styrelser sammanträder för att slå fast sina lönekrav på onsdagen, den 9 oktober.

TT:s styrelse sammanträder för sin del den 10 oktober.

FFC:s styrelse möts nästa gång måndagen den 4 november.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.