FFC:s Kaija Kallinen: Finns inte argument för höjd pensionsålder

03.03.2011 13:28 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Kaija Kallinen

- Den viktigaste metoden för att förlänga arbetskarriärerna är att det finns arbete för så många som möjligt. Vi bör också fästa vikt vid arbetslivets kvalitet. Företagshälsovården måste bli bättre, arbetstagarna skall ges större möjligheter att samordna sina arbetstider och arbetsuppgifter med sin egen livssituation och vi bör också stöda möjligheten för föräldrar att arbeta flexibelt.

Det här säger FFC-chefen för pensions- och arbetskarriärfrågor Kaija Kallinen, som fortfarande inte kan se några verkliga argument för att höja själva pensionsåldern.

Kallinen har suttit med som FFC:s representant i Rantalas arbetsgrupp, som i början av mars överlämnade sin rapport om arbetskarriärerna till statsminister Mari Kiviniemi. Rapporten innehåller uträkningar om olika reformalternativ gällande pensionerna, men tar inte ställning till vilket av alternativen som borde genomföras.

Arbetsmarknadsorganisationerna skall under vårens lopp analysera huruvida de inför bland annat det kommande regeringsprogrammet kan presentera några gemensamma synpunkter på vilken nivå pensionsskyddet borde ligga på, hur man kan garantera finansieringen av arbetspensionsskyddet och hur arbetskarriärerna kunde förlängas.

- FFC anser det viktigt att man också framdeles kan garantera finansieringen av pensionen på en hållbar grund. Bara så kan vi också trygga de yngre generationernas pensioner, säger Kaija Kallinen.

Också de tre arbetsgrupperna under Ahtelas arbetslivskommitté har fått sina uppdrag slutförda. Välfärdsgruppen har berett förändringar i sjukförsäkrings- och arbetshälsolagarna, som syftar till ett tidigt ingripande i arbetsoförmågan. Arbetshälsogruppen har fokuserat på att utveckla företagshälsovården med syftet att minska förlusten av arbetsförmåga. Gruppen som analyserade de arbetslösas arbetsförmåga föreslår för sin del att man skall inlemma utvärderingen av de arbetslösas arbetsförmåga i arbetsförvaltningens tjänster och bevilja tillräcklig finansiering för detta.

FFC anser att arbetsgruppernas resultat är tillfredställande som helhet. Man bör dock se till att de övriga, ett år gamla förslagen från Ahtelas kommitté om hur arbetslivet skall utvecklas avancerar tillräckligt snabbt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.