FFC:s Hietanen: Nyanslösa produktivitetsmätare äventyrar den gemensamma välfärden

16.09.2010 15:42 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Eija Hietanen

Kvantitativa produktivitetsmätare är olämpliga i den offentliga sektorn, anser FFC. Istället för att mäta produktiviteten borde man förbättra den offentliga sektorns framgång.

De kvantitativa produktivitetsmätarna fungerar som bembölingarnas täcke. Då man klipper bort service uppifrån måste man lägga till tjänster på något annat håll. De totala kostnaderna blir lätt större och servicen sämre. Mest lider de som behöver de offentliga tjänsterna mest: människor med små inkomster, barnfamiljer och åldringar, säger FFC:s utvecklingschef Eija Hietanen.

På FFC betonar man att framgångsrika, dvs. kvalitativa och heltäckande tjänster stöder den ekonomiska tillväxten, eftersom de ökar människors välfärd, kunskapsnivå och möjligheter att arbeta.

- Om man däremot mäter den offentliga sektorns produktivitet med matematiska mått ser man personalen endast som en utgiftspost. Om personalen skärs ner &#;8211 hur ska man då kunna ta hand om åldringar, barn, mentalpatienter och andra som behöver hjälp, när det redan i nuläget är svårt, frågar Hietanen.

- Det handlar också om personalens ork. Personalnedskärningar ökar alltid arbetsbördan för dem som blir kvar och därmed också deras belastning. Med de här metoderna förlänger man inga yrkeskarriärer.

FFC menar att man når större framgångar genom att förbättra personalens kompetens och främjar deras ork, genom bättre servicesystem och elektroniska tjänster och genom att utveckla ledarskapet.

Den offentliga sektorns produktivitet har diskuterats i en av de sex arbetsgrupper som lyder under programmet för ekonomisk tillväxt och sysselsättning.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.