FFC:s gratis rådgivning hjälper sommarjobbarna

29.04.2008 10:42 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Sommarjobbarinfo 0800 179 279 - maj-augusti, må-fre kl. 9-15 - www.sak.fi/sommarjobbare

De som har fått sommarjobb får också denna sommar avgiftsfri telefonrådgivning i arbetslivsfrågor. FFC:s rådgivning för sommarjobbare öppnar telefonlinjerna den 5 maj på nummer 0800 179 279 och fortsätter fram till mitten av augusti. Telefonjouren är öppen vardagar 9 - 15 och betjänar på tre språk, svenska, finska och engelska. Råd får man också via webbadressen www.sak.fi/sommarjobbare.

Sommarjobbstelefonen är i tjänst fjärde året i rad och tjänsten har visat sig ytterst nödvändig. Förra sommaren tog rådgivarna emot omkring 700 samtal och via webben togs ett hundratal kontakter. FFC:s organisationssekreterare Anita Spring berättar att det tyvärr fortfarande finns arbetsgivare i vårt land som underbetalar sommarjobbare, inte betalar ut semesterersättning eller tillägg och som därtill låter sommarjobbare göra överlånga arbetsskift.

&#;8211 Många försöker också komma undan arbetsavtalen. Vi råder alla unga att ingå skriftliga arbetsavtal, även om också muntliga avtal är bindande. De muntliga avtalen är bara svårare att bevisa vid en eventuell konflikt, säger Spring.

Lönar sig att höra till förbundet

Också för en studerande och sommarjobbare är det klokt att bli medlem i fackförbundet i sin bransch. Den som hör till facket, har rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd. Sommarjobb ger arbetshistoria, även om studierna är på hälft. Arbetshistorian får betydelse ifall man skulle bli arbetslös genast i början av sin egentliga arbetskarriär.

FFC startade i våras webbtjänsten www.facket.fi där man får hjälp att finna sitt eget fackförbund genom att ge uppgifter om sin arbetsgivare eller sin examensbeteckning. Här kan man också ansluta sig till facket på elektronisk väg, i de förbund där denna möjlighet har tagits i bruk.

– Per telefon ger vi ändå råd till alla dem som behöver få veta något om arbetstagarens rättigheter och skyldigheter. Det krävs inget fackligt medlemskap för att få hjälp via sommarjobbstelefonen eller ens att man jobbar inom en FFC-ansluten bransch. Man kan också ta kontakt anonymt, förklarar Anita Spring.

Sommarjobbsinfo 0800 179 279
maj-augusti vardagar kl. 9–15

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.