FFC:s energimodell: förnybar energi och kärnkraft

01.03.2002 15:35 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s energimodell: förnybar energi och kärnkraft.

Öka användningen av förnybara energiformer, spara energi effektivare samt bygg ett femte kärnkraftverk. Det är FFC:s modell för att täcka tilläggsbehovet av energi. FFC vill se en mångsidig produktion av energi och en tillräcklig självförsörjning.

Biträdande direktör Matti Viialainen konstaterar att klimatförändringen kräver att man avstår från att använda stenkol. FFC:s modell bygger till närapå hälften på förnybara energikällor och energiinbesparing, kärnkraften står för en tredjedel och naturgasen för den resterande fjärdedelen.

Enligt de beräkningar Statens tekniska forskningscentral VTT gjort växer energiförbrukningen så att den år 2015 på årsnivå är ca 15 terawattimmar större än i dag. Dessutom bör utgående produktionsinrättningar ersättas med ca tio terawatttimmar. Viialainen understryker att det finns ett reellt behov av tilläggsenergi, även om energisparandet blir effektivare.

- En ökad användning av förnybara bränslen och en utbyggnad av kärnkraften är inte heller alternativ som utesluter varandra.

Läs mera om FFC:s energimodell på FFC-Nytts webbsidor (Löntagaren).

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.