FFC:s Eloranta vill att beredningen av aktivitetsmodellen läggs ner

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta föreslår att beredningen av aktivitetsmodellen för arbetslösa läggs ner.
24.11.2016 12:34 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Jarkko Eloranta på FFC:s representantskapsmöte.

Ordförande för Finlands största löntagarcentralorganisation bedömer att beredningen av aktivitetsmodellen i sin nuvarande form innebär att man slösar med samhällets resurser och valsar runt med de arbetslösa, eftersom vård- och landskapsreformen ändå kommer att leda till att arbets- och näringsbyråerna läggs ner år 2019.

– Man bör inte fortsätta beredningen av aktivitetsmodellen eftersom det på grund av landskapsreformen sker förändringar i hur tjänsterna för arbetslösa och myndighetsuppgifterna inom arbetslöshetsskyddet kommer att skötas. FFC förutsätter att tjänsterna för arbetslösa kommer att stå i centrum för beredningen.

På FFC:s representantskapsmöte i Helsingfors på torsdagen påminde Eloranta om att regeringen, när sysselsättningsarbetsgruppen avslutade sitt arbete, meddelade att den är beredd att fortsätta bereda sysselsättningsåtgärder tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna.

– Arbetslöshetsskyddet behöver en mer omfattande reform, inte så att man bara flyttar på enskilda klossar.

FFC föreslår att det görs en utredning av den helhet som består av hur arbetssökningen följs upp, vilka skyldigheter de arbetslösa har och hur sanktionerna ser ut.

– Jämfört med de övriga nordiska länderna är sanktionerna mot arbetslösa oskäligt hårda i Finland, medan arbetssökningen däremot övervakas i mindre utsträckning än i de andra länderna, betonar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.