FFC:s Eloranta: Regeringen förväntas göra äkta reformer av arbetslöshetsskyddet

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta förväntar sig att regeringen visar att den vill genomföra äkta strukturella reformer av arbetslöshetsskyddet.
18.11.2016 11:46 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Ordförande för Finlands största löntagarcentralorganisation påminner om att den nedskärning på 200 miljoner euro i arbetslöshetsskyddet som riksdagen har godkänt är en av försämringarna som regeringen har skrivit in i sitt program.

– Nedskärningen har ingen koppling till konkurrenskraftsavtalet som förhandlades fram i våras.

FFC har däremot påskyndat en reform av karenssystemet som riktar sig mot arbetslösa.

– Nu handlar det bara om att skära ner. När det gäller sanktioner framstår Finlands modell för arbetslöshetsskyddet redan nu som striktare än Sveriges och Danmarks, betonar Eloranta.

– Genom att förenkla det nuvarande systemet blir tröskeln att ta emot också kortvarigt arbete lägre, när man blir av med rädslan och oklarheterna kring karenser.

Riksdagen godkände under den här veckan i sin andra omröstning regeringens proposition om att förkorta längden på det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet med hundra dagar till 400 dagar.

Efter att sysselsättningsarbetsgruppen avslutade sitt arbete i oktober meddelade regeringen för sin del att den är beredd att fortsätta bereda sysselsättningsfrämjande åtgärder tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna.

FFC:s publikation Neljä tapaa uudistaa työttömyysturvaa (på finska)

FFC:s ekonom Ilkka Kaukoranta i bloggen Jakovara: Ovatko Suomen työttömyysturvan ehdot löysät? (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.