FFC:s Eloranta förslår rundabordssamtal på arbetsmarknaden i Finland

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta föreslår ett nytt forum för rundabordssamtal på arbetsmarknaden i Finland.
01.05.2017 11:55 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Jarkko Eloranta

– Jag föreslår att vi i Finland grundar ett nytt organ för rundabordssamtal mellan regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna, ett organ som är starkare än ekonomiska rådet. Dess främsta uppgift skulle vara att samordna regeringens politik med besluten på arbetsmarknaden.

– Jag anser att en sådan här sammansättning – om och när vi får det att fungera – definitivt skulle vara i vårt intresse, som ett litet och öppet euroland.

Ordförande för Finlands största löntagarcentralorganisation påminner om att ekonomiska rådet, som består av regeringen, intresseorganisationerna och Finlands Bank, inte har egentlig beslutsmakt.

– Behovet av att jämka samman samhälls-, arbetsmarknads- och finanspolitiken minskar åtminstone inte när arbetet förändras genom digitalisering och artificiell intelligens, socialskyddet förnyas och den internationella handeln och ekonomin blir allt mer komplicerad.

Eloranta anser att man kunde bilda det nya runda bordet genast efter riksdagsvalet. I sitt förstamajtal i Vasa och Karleby betonade FFC:s ordförande också behovet av skapa klarhet i relationen mellan regeringen och arbetsmarknaden.

– Att bereda frågor och avtala på trepartsbasis är fortfarande ett bra och hållbart sätt att förnya arbetslivet och socialskyddet. Det behövs förtroende, och FFC bygger ett förtroendesamhälle som blickar mot framtiden. Det samma förväntar vi oss av både nuvarande och kommande regeringar.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.