FFC:s chefsekonom Pertti Parmanne: Genom att slopa arbetslöshets- pensionen skapas inga arbetsplatser

18.04.2001 12:32 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC anser att social- och hälsovårdsministeriets utspel i pensionsfrågorna är överraskande då beredningen och arbetsmarknadsparternas överläggningar fortfarande pågår. Ministeriets förslag, som går ut på att försvaga pensionerna, stöder också rätt ensidigt arbetsgivarsidans målsättningar och försvårar på så sätt förhandlingarna.

FFC motsätter sig planerna att ensidigt slopa arbetslöshetspensionerna. Ministeriets linjedragningar visar än en gång att äldre arbetslösa anses själva bära skulden till att de är arbetslösa. Detta är orimligt då vi vet att det fortfarande finns 300 000 arbetslösa i vårt land och då det varje vecka aviseras nya saneringar som speciellt drabbar äldre arbetstagare.

Deltidspensionen har gett en äldre arbetstagare en möjlighet att stanna kvar längre i arbetslivet och därför erbjudit ett klart alternativ till invalidpension. Det ökande antalet deltidspensioner har också i praktiken lett till att antalet beviljade invalidpensioner minskat nästan i samma utsträckning. Då man vill höja den genomsnittliga åldern för pensionering bör man med alla medel försöka stöda människor så de orkar i jobbet. Att skrota deltidspensionssystemet står alltså i klar konflikt mot social- och hälsovårdsministeriets målsättning att stöda och motivera människor att stanna kvar längre i jobbet än i dag.

Ministeriets strävan att gallra förtidspensionerna skulle först leda till att skatteförmånerna av privata pensionsförsäkringar skärs ned, något som ministeriet tycks tala tyst om. I dag är det ju möjligt för helt friska människor att gå i pension via privata pensionsförsäkringar redan som 60-åringar, och det lockar man folk till genom dryga samhälleliga skattesubventioner.

Det positivaste i social- och hälsovårdsministeriets linjedragningar är strävan att gradvis höja den genomsnittliga åldern då människor går i pension, att pensioner förtjänas in redan för arbete som utförts innan arbetstagaren fyllt 23 år samt att pensionens bestäms rättvist på basen av arbetstagarens hela arbetshistoria. Den genomsnittliga pensionsåldern kan också höjas genom positiva åtgärder, t.ex. genom att utveckla arbetslivet, satsa så att människor orkar i jobbet och t.ex. genom att förena deltidspension och deltidsarbete.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.