FFC:arnas röstningsaktivitet har rasat

16.11.2010 17:39 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

TNS Gallups enkät i månadsskiftet september-oktober visar att de FFC-anslutna medlemmarnas röstningsaktivitet har rasat rejält. Av medlemskåren är mindre än hälften (46 %) säkra på att de kommer att rösta i riksdagsvalet i april. I motsvarande undersökning i oktober 2006 var motsvarande tal 63 procent. Det betyder att FFC-medlemmarnas valintresse har minskat med hela sjutton procentenheter på fyra år.

Det här raset är större än i någon annan av de befolkningsgrupper som fick frågan. Av samtliga tillfrågade var 57 procent säkra på att de kommer att rösta. Det är en minskning på sju procentenheter på fyra år.

Fackets valkampanj har medborgarnas stöd

I samma undersökning frågades också efter fackföreningsrörelsens roll i samband med riksdagsvalet. Två av tre svarande (67 %) vill att facket uppmanar medborgarna att använda sin rösträtt i nästa riksdagsval. Den här andelen har ökat med fyra procentenheter sedan oktober 2006.

Merparten av finländarna anser också att facket i valdebatten skall lyfta fram sådana olägenheter som drabbar löntagarna (82 %) och försöka arbeta för en mer löntagarvänlig atmosfär i samhället (80 %). En klar majoritet av medborgarna önskar också att facket närmar sig kandidaterna i frågor som är viktiga för löntagarna (71 %).

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.