FFC vill säkra de ungas pensioner

16.02.2012 15:08 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC vill säkra finansieringen av arbetspensionerna så att också de unga kan garanteras ordentliga pensioner. Detta kan göras endast genom att i snabb takt höja arbetspensionsavgifterna till en hållbar nivå nu när det ännu finns ett tillräckligt stort antal betalare.

En förutsättning för att yrkeskarriärerna ska kunna förlängas är att det finns jobb. För att antalet personer som måste ta ut invalidpension ska kunna minskas måste man också sköta om arbetstagarnas välmående och förebygga arbetsoförmåga.

- För oss är det viktigt att också de unga kan vara säkra på att deras pensionsskydd är tillräckligt. Idag när nyheterna om uppsägningar tyvärr duggar tätt och hela arbetsplatser läggs ner, är det inte heller rätt att försämra äldre arbetslösa personers rätt till tilläggsdagar inom arbetslöshetsskyddet, säger FFC:s chef för pensionspolitiken Kaija Kallinen.

Ändrade åldersgränser är den sista utvägen

FFC:s styrelse ville vid sitt möte förra veckan lösa upp den knut som har uppstått i förhandlingarna om yrkeskarriärerna då Finlands Näringsliv EK inte vill förhandla om en förhöjning av arbetspensionsavgifterna.

En höjning av den nedre gränsen för arbetspensionen är under inga omständigheter aktuell inom de närmaste åren. Den förväntade pensionsåldern hos 25-åringar är idag 60,5 år, medan det mål som arbetsmarknadsorganisationerna och regeringen tillsammans satt upp för år 2025 är 62,4 år.

- En ändring av pensionsåldern är det sista alternativet. FFC:s styrelse gav förhandlarna mandat att förhandla om en höjning av åldersgränserna för den flexibla pensionsåldern i det fall att inga andra åtgärder gällande sysselsättningen och arbetslivskvaliteten i tillräcklig grad kan höja den genomsnittliga pensioneringsåldern, förklarar Kallinen.

<style>table.taulukko#N1010E { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#N1010E th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#N1010E td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#N1010E_1 { width: 100%; } td#N1010E_1 { width: 100%; } </style><table class="taulukko" style=" background-color: #EBEBEB" id="N1010E" width="100%" border="1" cellpadding="5" cellspacing="1">

FFC:s sex primära mål i pensionsförhandlingarna

  1. En hög sysselsättning bör säkras
  2. Ordentliga pensioner för de unga
  3. Pensionsavgifterna bör ha en hållbar nivå
  4. Arbetslivskvaliteten bör förbättras
  5. Orsakerna till arbetsoförmåga bör förebyggas på ett effektivt sätt
  6. Oförändrad rätt till tilläggsdagar inom arbetslöshetsskyddet

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.