FFC vill ha helt ny modell för föräldraledigheten

FFC föreslår en totalreform av föräldraledigheten. Målet är en klarare och flexiblare modell som passar fler familjer, och som får fler pappor att stanna hemma med barnen.
21.04.2016 10:33
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Ökad jämställdhet, större flexibilitet och en modell som är lättare att förstå. Det är fördelarna med FFC:s förslag till ny föräldraledighet.

FFC:s modell för hur föräldraledigheten kunde se ut i framtiden innebär ett stort steg framåt när det gäller jämlikheten mellan könen och mellan olika slags familjer. Modellen skulle innebära att de könsbundna förmånerna avskaffas så att de nuvarande moderskaps- och faderskapspenningarna ersätts med en förlossningspenning på en månad och en föräldrapenning på tolv månader.

Dessutom skulle föräldrapenningen delas lika mellan föräldrarna. Föräldrarna skulle få flytta över sin rätt till föräldrapenning åt den andra föräldern, men båda föräldrarna skulle ändå ha en egen tre månaders kvot som inte går att överföra.

Med hjälp av bättre ekonomiska förmåner ska man locka papporna att i större utsträckning stanna hemma med barnen, resonerar man på FFC. Därför föreslår FFC att en månad av pappans föräldrapenning skulle motsvara 90 procent av lönen, på samma sätt som det fungerar för mamman i dag.

Det är FFC:s ekonom Ilkka Kaukoranta som är huvudarkitekten bakom förslaget. Han betonar att FFC:s föräldraledighetsmodell är så gott som kostnadsneutral, och säger att den huvudsakliga målsättningen är att förenkla det nuvarande förmånssystemet och göra det mera begripligt.

Större valfrihet

Föräldraledigheten har under årens lopp byggts upp till ett stelt och invecklat pussel som inte gör det lättare att kombinera jobb och familj. Det nuvarande systemet är speciellt problematiskt för föräldrar som har snuttjobb eller som inte bor tillsammans med sina barn.

– Föräldraledigheten har med tiden utvecklats i mer jämlik riktning, men vårdansvaret för små barn faller fortfarande till största delen på kvinnorna, säger Ilkka Kaukoranta.

I dag använder papporna bara 1,7 procent av föräldrapenningen trots att förmånen i princip kan delas lika mellan föräldrarna. Mamman kan också använda hela föräldraledigheten själv utan att fråga pappan. I FFC:s modell skulle det inte längre vara möjligt. I stället skulle pappan vara tvungen att uttryckligen överlåta sin del åt mamman.

– Vår modell ökar inte bara jämlikheten mellan könen och mellan olika slags familjer, utan den ökar också valfriheten för familjerna, betonar Ilkka Kaukoranta.

FFC:s modell uppmärksammar ensamförsörjare, regnbågsfamiljer och ombildade familjer bättre än tidigare. FFC föreslår att hemvårdsstödet och den flexibla vårdpenningen ersätts med en vårdpenning på 800 euro per månad som skulle betalas i sex månader. Den skulle kunna användas flexibelt tills barnet har fyllt sju år.

– Förmånen skulle kunna användas för hela eller halva dagar. Det betyder att föräldern mitt under ledigheten skulle kunna återgå till jobbet eller ta emot ett snuttjobb. Föräldraledigheten och vårdledigheten skulle också kunna tas ut till exempel i samband med att daghemmen är stängda.

Kan kombineras med snuttjobb

I det nuvarande systemet bestraffas de som jobbar under föräldraledigheten. Det här problemet vill FFC åtgärda. FFC:s modell skulle göra det möjligt att stanna hemma med barnet tills barnet fyllt tre år, men sporrar inte till det ekonomiskt.

– Hemvårdsstödet orsakar lång frånvaro från jobbet i synnerhet bland kvinnor. Det försvagar deras ställning på arbetsmarknaden, säger Ilkka Kaukoranta.

Det är i synnerhet de som redan har en sämre ställning på arbetsmarknaden som drabbas hårt av lång frånvaro. Till dem hör bland annat invandrare, lågutbildade kvinnor och unga som har begränsad arbetserfarenhet.

Pirjo Pajunen

Läs mer om FFC:s modell (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.