FFC vill ha bättre socialskydd

13.11.2008 16:44 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC vill ha bättre socialskydd. Foto: Ville Juurikkala

Den kommitté som bereder socialskyddsreformen behandlar som bäst ett utkast till betänkande som har skissats upp av kommitténs ordförande. FFC:s representant har inte förbundit sig vid förslaget och godkänner inte heller förslagen till nedskärningar i arbetslöshetsskyddet, utan önskar förbättringar.

En av kommitténs viktigaste utgångspunkter är att förbättra sysselsättningsgraden i landet. En stor mängd medborgare går i pension under de närmaste åren. Den aktiva arbetskraftspolitikens metoder måste utvecklas, ifall de som har ramlat utanför arbetslivet ska kunna komma tillbaka till det så fort som möjligt. FFC föreslår ett sysselsättningsavtal som leder den arbetslöse tillbaka till arbetslivet via arbetskraftstjänster, utbildning och rehabilitering. I avtalet förbinder sig arbetsgivaren att sysselsätta personen i fråga efter utbildningen. Sysselsättningsavtalet är också ett svar på det generationsskifte som förestår på arbetsmarknaden.

Arbetslöshetsperioderna för personer med inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd är i allmänhet korta. För en tredjedel av alla dem som får inkomstrelaterat skydd varar arbetslösheten mindre än två månader och av samtliga utkomstskyddsperioder är 65 procent kortare än ett halvt år. Om arbetslösheten drar ut på tiden är orsaken oftast bristande yrkeskunskap eller hälsomässiga skäl.

De som omfattas av arbetsmarknadsstöd är svårare att sysselsätta än andra. Det behövs flera verktyg för deras rehabilitering och utbildning.

Utkomstskyddet sporrar till arbete och minskar fattigdomen. Fattigdomen försvinner inte bara av ett förhöjt minimiskydd. Med tanke på en ekonomisk recession är det snarare nödvändigt med ett förbättrat utkomstskydd och sänkta trösklar för att få skyddet. Att förbättra villkoren för utkomstskyddet motsvarar också målsättningen att förenkla socialskyddet.

Den inkomstrelaterade arbetslöshetsdagpenningen är drygt 800 euro i månaden i genomsnitt i vårt land. FFC:s målsättning är att höja den inkomstrelaterade arbetslöshetsdagpenningen till nordisk nivå. Staten bör också framdeles stöda alla arbetslösa lika mycket.

I utkastet till betänkande finns det rikligt med förslag till bättre grundskydd. Flera av förslagen fyller inte de krav som ställdes på kommittén om att skapa ett mindre komplicerat socialskydd, såsom förslagen till inkomstgaranti och garantipension. Man har inte räknat ut kostnaderna i sin helhet men helt klart är att förslagen till förbättrat grundskydd är dyra. Därför borde man ur förslagen sålla fram dem som ska förverkligas först och ge en tidtabell för genomförandet. FFC utgår ifrån att de primära förmånerna, såsom arbetsmarknadsstöd och boendestöd, bör höjas.

Vanhanens andra regering gav kommittén i uppdrag att få reformens basstrategier klara till slutet av innevarande år. Förslagens effekter på ekonomi och sysselsättning ska ha analyserats före slutet av februari nästa år.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.