FFC vill förenkla karenssystemet

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta bedömer att sysselsättningsarbetsgruppens uppdrag att skapa 8000 arbetstillfällen på det sätt som finansministeriet har slagit fast är omöjligt utan att samtidigt försvaga arbetslöshetsskyddet.
28.09.2016 13:47 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och arbetslivsdirektör Saana Siekkinen.

– Att skära i arbetslöshetsskyddet är inte ett alternativ för FFC, betonar Eloranta.

Ordförande Jarkko Eloranta bedömer att arbetsgruppens nuvarande förslag inte skulle förenkla arbetslöshetsskyddet och inte heller skulle göra det möjligt att smidigare röra sig mellan arbetslöshet och arbete.

– Osäkerheten för de arbetslösa och den administrativa bördan som riktas mot dem skulle öka ytterligare när man vid sidan av det nuvarande systemet skulle bygga upp en annan snårskog av övervakning, en slags dubbelgiljotin.

I den modell som nu bereds skulle arbetslöshetskassan eller FPA bedöma aktiviteten och fatta beslut om självriskdagar. Uppföljningsintervjuerna med tre månaders mellanrum skulle däremot skötas av arbets- och näringsbyrån.

– Hur ska man försäkra sig om att den arbetslösa vet var och enligt vems instruktioner man ska agera? Redan det nuvarande systemet är komplicerat och rädslan för karens hindrar arbetslösa från att ta emot kortvariga jobb, förundrar sig Eloranta.

Om en arbetslös inte under en tremånadersperiod lyckas skaffa sig 18 arbetstimmar eller aktiva åtgärder i fem dagar, så kommer han eller hon att under följande tre månader få en självriskdag per månad. En självriskdag innebär att arbetslöshetsskyddet för den månaden minskar med knappt fem procent.

FFC:s ordförande påminner om att regeringen som en del av konkurrenskraftsavtalet avstod från de tilläggsnedskärningar i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet på 120 miljoner euro som fanns inskrivna i regeringsprogrammet.

Vid Finlands största löntagarcentralorganisation är man bekymrade över att regeringen inte som motvikt till nedskärningarna kommer att satsa tillräckligt på sysselsättningsfrämjande åtgärder för arbetslösa, utöver det lönestöd som det tidigare har beslutats om.

– Man lyckas inte erbjuda stöd för att sysselsättas åt alla dem som skulle behöva det. Vi står redan inför ett problem som har att göra med grundlagen, bedömer Eloranta.

FFC har upprepade gånger betonat att organisationen inte är med i arbetsgruppen för att försämra utkomsten för de arbetslösa, utan för att snabba på sysselsättningen. För att bli av med byråkratifällorna har FFC kommit med förslag på sätt att förnya karenssystemet och göra det lättare att studera som arbetslös.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.