FFC vill att arbetstagarna får företräde när lokala avtal tolkas

Om man vill ha mer lokalt avtalande på arbetsplatserna borde arbetstagarna få tolkningsföreträde, anser FFC. Ordförande Lauri Lyly säger att en förutsättning för att lokala avtal ska lyckas är att personalen får mer inflytande.
21.12.2015 14:54
LÖNTAGAREN
Vanligast är det med lokala avtal inom industrin.

– I Finland har arbetsgivarna företräde när det gäller tolkningen av kollektivavtal och lokala avtal. Så är det inte i till exempel Sverige, där det vid tvister är arbetstagarnas tolkning som gäller tills man har kunnat lösa frågan. Att flytta tolkningsföreträdet till arbetstagarna också i Finland skulle öka jämlikheten och uppmuntra till lokalt avtalande, säger Lauri Lyly.

En enkät som FFC gjorde bland förtroendevalda i oktober visar att det också i fortsättningen är skäl att avtala om spelreglerna för de lokala avtalen i kollektivavtal och inte i lag.

Vanligast är det att man når lokala överenskommelser på stora arbetsplatser, som sysselsätter mer än 250 personer. Där berättar 70 procent av de förtroendevalda arbetstagarrepresentanterna att de har gjort lokala avtal under de två senaste åren. Vid arbetsplatser med under tio anställda var motsvarande andel 37 procent.

– På mindre arbetsplatser har man mer sällan förtroendemän. Också förutsättningarna att agera är olika. Man lyckas bara få mer lokalt avtalande om man stärker förtroendemännens rätt att få information och förbättrar deras möjligheter till utbildning, säger Lauri Lyly.

Han påpekar att man åsidosätter de branschvisa specialbehoven och gör arbetsmarknaden stelare, om man slår fast spelreglerna för lokala avtal lagstiftningsvägen och inte i kollektivavtalen.

Vanligast är det med lokala avtal inom industrin, där man oftast kommer överens om lönesystem. Inom den offentliga sektorn avtalar man på många arbetsplatser också lokalt om förtroendemännens tidsanvändning och ersättning.

Klart mindre vanligt är det med lokala avtal inom den privata servicesektorn och inom transportsektorn.

Sammanlagt 837 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige svarade på FFC:s enkät.

Den arbetsgrupp som regeringen har tillsatt för att på trepartsbasis utreda förutsättningarna för lokala avtal inleder sitt arbete tisdagen den 22 december.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.