FFC väntar sig gemensamt ansvar av arbetsgivarna

Löntagarcentralorganisationen FFC är fortfarande redo att förhandla om en arbetsmarknadsuppgörelse som stärker sysselsättningen och tillväxten.
18.03.2013 17:12 karhu admin
Nyhet Facket Avtal
FFC:s styrelse

FFC:s styrelse, som var samlad på måndagen, påpekar att det är Finlands näringsliv EK som nu agerar bromskarl, då man kräver att regeringen ska lägga fram exakta uppgifter om sitt stöd för en central uppgörelse.

Ordförande Lauri Lyly understryker att det centrala i en arbetsmarknadsöverenskommelse inte är att statsministern och finansministern kommer parterna till mötes.

– En uppgörelse fås till stånd om alla parter visar en uppriktig önskan att förhandla och avtala. Tillsvidare har diskussionerna om en central uppgörelse dock inte nått längre än till sonderingsstadiet.

FFC:s styrelse anser att arbetsgivarnas förslag om att öka köpkraften genom en sänkning av medborgarnas arbetspensionsavgift visar prov på ett synnerligen kortsiktigt tänkande. Organisationen understryker att man inte köpslår om ungas pensioner.

– Vi säljer inte framtiden och pensionsdagarna för de finländare som ännu i åratal är med i arbetslivet utgående från dagens ekonomiska konjunkturer, betonar Lyly.

Tvisten om en nollösning för lönernas del kommenterar Lyly med att löntagarorganisationerna hela tiden talat om rimliga lönelyft. En nolla kan dock inte vara ett avtalsmål.

– Vi har upprepade gånger understrukit sysselsättning och tillväxt. Det målet har vi förbundit oss till. Löneuppgörelsen bör också inkludera löneförhöjningar som tryggar köpkraften för små- och medelinkomstlöntagare.

FFC:s styrelse påpekar att det hittills närmast är löntagarna som visat intresse för att rädda Finland. Vad arbetsgivarna har att komma med återstår att se.

Sonderingarna om en central arbetsmarknadsuppgörelse fortsätter vid middagstid i morgon.

Mer infomation ger
FFC, ordförande Lauri Lyly, tfn 020 774 0100

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.