FFC uppskattar: Om företagshälsovården förverkligas enligt lagen förlängs arbetskarriären med ett år

02.06.2009 11:07 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Förlängning av arbetskarriären

FFC önskar att alla arbetstagare, oberoende av bransch eller anställningens längd, skall garanteras lagstadgad företagshälsovård. Enbart genom att effektivera företagshälsovården skulle finländarnas genomsnittliga pensionsålder kunna höjas med ett år, tror FFC.

Utanför företagshälsovården står idag upp till en halv miljon finländare. Problemet berör främst dem som arbetar på resande fot, atypiska arbetare och dem som arbetar för små företag.

FFC offentliggjorde på tisdagen sina förslag till åtgärder för att förlänga arbetskarriären. Budskapet är att det inte går att förlänga tiden i arbetet enbart genom att töja på slutändan.

- Orken i arbetet måste tryggas under en människas hela arbetskarriär. Målsättningen är att arbetstagarna skall kunna gå i pension som friska och välmående människor, sade Lauri Lyly.

FFC vill öka arbetstagarnas möjligheter att förkorta sin arbetstid vid olika levnadsskeden. Rätt till förkortad arbetstid skulle ges exempelvis äldre människor, studerande och föräldrar med små barn.

FFC föreslår därtill att det för alla arbetsplatser görs upp ett seniorprogram med syftet att senarelägga pensioneringen. Äldre arbetstagare kunde ges privilegier såsom seniorledigheter, deltidsarbete och andra flexibla arbetsarrangemang.

FFC vill också förbättra de ungas möjlighet att klara sig på arbetsmarknaden genom att garantera alla en ordentlig yrkesutbildning. Också för lågtutbildade vuxna människor behövs det rejält mycket mera utbildningsplatser.

- När yrkesskickligheten ökar förbättras människors möjligheter på arbetsmarknaden. För yrkeskunniga blir arbetskarriären också av regel längre, konstaterade Lyly.

I samband med att pensionstvisten bilades i mars enades arbetsmarknadsorganisationerna och landets regering om målsättningen att höja den faktiska pensioneringsåldern med i genomsnitt minst tre år fram till år 2025. Arbetsmarknadsorganisationerna bereder förutsättningar för att förlänga arbetskarriären i två arbetsgrupper, den så kallade pensionsdelegationen och arbetsmarknadsorganisationernas gemensamma arbetslivsgrupp. Förslagen skall vara klara till utgången av detta år.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.