FFC-undersökning: Deltidsanställda ska alltid vara redo att rycka in

Vardagen är karg för dem som ofrivilligt arbetar deltid, visar en undersökning som FFC har gjort. Undersökningen baserar sig på intervjuer med deltidsanställda inom servicebranschen.
27.04.2015 10:00
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
För undersökningen intervjuades deltidsanställda inom servicebranschen.

Deltidsanställda ger arbetsgivaren spelrum, och därför måste de alltid vara redo att ta emot arbete. Personer som ofrivilligt jobbar deltid inom servicebranschen upplever att de är en slagpåse eller ett extra par händer som man kan flytta mellan olika arbetsplatser.

– Man talar om handpar, inte människor. Om man inte har tillräckligt många par händer så blir det rusning vid kassorna, konstaterar en person som är anställd inom handeln och som intervjuades för undersökningen.

Många som ofrivilligt jobbar deltid upplever att varken arbetsgivaren eller de fast anställda arbetstagarna uppskattar dem. När situationen på arbetsplatsen är osäker måste arbetstagarna stå ut med till exempel osakligt bemötande för att de ska få fortsätta jobba.

– På en arbetsplats lär kökschefen tafsa. Om man säger nej får man inte fler timmar, berättar en restauranganställd.

Undersökningen som FFC har gjort visar att deltidsanställda har svårt att försörja sig trots att de är flexibla. Inkomsten består ofta av flera bäckar små – man har en huvudsyssla och kompletterar sedan med inhopp hos flera andra arbetsgivare.

FFC: Det måste finnas goda skäl för deltidsjobb

FFC anser att arbetstagaren alltid behöver en tryggad minimiinkomst. Det måste finnas godtagbara skäl till att arbetsgivaren endast erbjuder deltidsjobb.

– Ofta vill arbetsgivaren minimera arbetskostnaden när han eller hon låter arbetstagarna jobba deltid eller anställer arbetstagare med nollavtal. På det här sättet får arbetstagaren axla ansvaret för den skiftande efterfrågan och det osäkra behovet av arbetskraft, förklarar FFC:s avtalschef Annika Rönni-Sällinen.

FFC:s chefsjurist Timo Koskinen anser att problemet med nollavtal, det vill säga arbetsavtal utan fastslagen minimiarbetstid, redan är så omfattande att man borde ingripa lagstiftningsvägen. Arbetsmarknadsorganisationerna har redan i flera olika arbetsgrupper försökt lösa problemen som är förknippade med deltidsjobb och nollavtal.

– Att man inte kan lösa problemen med deltidsanställningar beror inte på inställningen hos arbetstagarsidan eller tjänstemannakåren. Jag skulle vilja ha fler motiveringar för varför det just ska vara den deltidsanställda nollarbetstagaren som i sista hand ska bära företagarrisken, förundrar sig chefsjurist Timo Koskinen.

FFC genomförde intervjuundersökningen om ofrivilligt deltidsarbete (på finska) år 2013, och för undersökningen intervjuade man 22 anställda inom servicebranschen på olika håll i Finland.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.