FFC: Tiden i arbetslivet förlängs genom samarbete, inte med diktat

21.03.2012 15:21 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC anser det vara beklagligt att arbetsgivarna med sin rigida inställning håller på att omintetgöra möjligheten att förlänga tiden i arbetslivet på ett kontrollerat sätt. FFC eftersträvar en lösning som tryggar ett skäligt pensionsskydd också för unga och säkrar utkomsten för äldre som sagts upp från sitt jobb.

– Jag är besviken på att precis som vi genom ramavtalet återigen samlats kring samma bord för att bära ansvar för grunderna för Finlands framgång vill arbetsgivarna endast ha ensidiga försämringar för löntagarna. Detta är inte ägnat att öka förtroendet på arbetsmarknaden, säger FFC:s ordförande Lauri Lyly.

FFC:s styrelse anser det vara omöjligt att radikalt ändra den så kallade arbetslöshetsslussen nu när hela produktionsanläggningar läggs ner. Det är ofta omöjligt för äldre uppsagda att hitta ett nytt arbete på dagens arbetsmarknad. FFC:s styrelse kan inte godkänna att dessa personer som arbetat i flera decennier faller ner i ett svart hål under tiden mellan arbete och pension.

I regeringsprogrammet sägs att det finns ett behov att förlänga yrkeskarriärerna. FFC förbinder sig alltjämt till detta mål och är redo att fortsätta förhandlingarna, om man i dem på allvar söker en balanserad lösning.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.