FFC-styrelsen: Tvisten om utbildningsdagarna bör lösas före årsskiftet

Enligt FFC:s styrelse bör arbetstagarna få rätt till tre utbildningsdagar enligt den modell man tidigare har kommit överens om. Enligt styrelsen kan man ändå vänta med beredningen av lagen om utbildningsdagarna till årsskiftet, om det gör det lättare för parterna att nå en överenskommelse.
19.10.2012 11:05
LÖNTAGAREN
Om frågan om utbildningsdagarna är olöst vid årsskiftet tar FFC:s styrelse ställning till eventuella åtgärder.

Arbetstagarnas rätt till tre utbildningsdagar ingår i ramavtalet som arbetsmarknadsparterna undertecknade för knappt ett år sedan. Därefter förhandlade parterna fram ett förslag om utbildningsdagarna, men i september meddelade styrelsen för Finlands Näringsliv (EK) att den inte godkänner förslaget. En enkät som FFC har låtit göra visar att tre fjärdedelar av finländarna stöder en lag om utbildningsdagarna.

Enligt ramavtalet ska parterna också enas om åtgärder som förstärker förtroendet på arbetsmarknaden, men enligt FFC:s styrelse står den här frågan stilla tills tvisten om utbildningsdagarna är löst.

Om tvisten fortfarande är olöst vid årsskiftet tar FFC:s styrelse ställning till eventuella åtgärder vid sitt möte den 14 januari.

FFC:s styrelse kom också överens om att FFC och medlemsförbunden ska samarbeta tätare inför nästa förhandlingsrunda.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.