FFC, STTK och Akava: EU bör ingripa mer kraftfullt i Vitrysslands människorättssituation

09.02.2011 09:23 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC, STTK och Akava

De finländska löntagarcentralorganisationerna FFC, STTK och Akava kräver strängare åtgärder av EU och dess medlemsländer för att få slut på människorättskränkningarna i Vitryssland. Landet omfattas av EU:s östliga partnerskap med syftet att anpassa samarbetsländerna till EU:s normer och regler för ekonomi, politik och det civila samhället.

Enligt fackcentralerna bör EU kräva att Vitryssland genomför demokratiserande reformer som förutsättning för att partnerskapet ska kunna fortsätta.

FFC, STTK och Akava uttryckte sin oro över människorättssituationen i Vitryssland för republikens president Tarja Halonen, utrikesminister Aleksander Stubb och arbetsminister Anni Sinnemäki i slutet av förra veckan. Fackcentralerna har också överlämnat en petition till Vitrysslands president Aleksandr Lukashenko där de bland annat fördömer det våld som demonstranter utsattes för i samband med presidentvalet i december. Enligt fackcentralerna bör de demonstranter som fortfarande sitter fängslade friges omgående. En del av de fängslade är fackaktivister.

Vitryssland kallas Europas sista diktatur. Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter sker dagligen i landet, och även den demokratiska fackrörelsen råkar ständigt ut för påtryckning. Enligt landets praxis har största delen av löntagarna ett tidsbundet arbetsavtal. Ett medlemskap i en fackorganisation försämrar möjligheterna att få en fortsättning på arbetsavtalet &#;8211 något som bidragit till att kväva den fria fackverksamheten i landet.

Organisationen BKDP, som representerar den fria fackrörelsen i Vitryssland, är medlem i världsorganisationen ITUC och en strategisk partner i fackorganisationernas Östersjönätverk BASTUN. FFC, STTK och Akava stöder den fria fackrörelsen i dess kamp för demokrati i landet.

Text: Maria Svanström

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.