FFC: Ramavtalet har en tillräcklig omfattning

25.11.2011 13:51 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Ramavtalet

FFC:s styrelse föreslår att ramavtalet ska sättas i kraft. Styrelsen konstaterade i dag att en tillräckligt stor del av avtalsbranscherna är med i avtalet.

Fackförbunden och arbetsgivarförbunden har sedan mitten av oktober förhandlat om att införliva kollektivavtalen i ramavtalet. Fram till torsdagkväll hade 92 procent av arbetskraften ingått kollektivavtal som följer ramavtalet.

Av FFC-branscherna kom på torsdagen bland annat handelsbranschen (sammanlagt cirka 200 000 arbetstagare), pappersindustrin (17 000), mekaniska skogsindustrin (17 000) och branscherna inom kemiindustrin (12 000) med i avtalet. Utanför ramavtalet står bland annat byggbranschen och den grafiska industrin.

"En seger för arbetet och de finländska löntagarna"

Enligt FFC:s ordförande Lauri Lyly är ramavtalet en seger för arbetet och de finländska löntagarna.

- Genom ramavtalet driver man framåt sådana reformer inom arbetslivet som inte kan göras i samma omfattning vid förbundsomgångar. Genom en centraluppgörelse främjas därtill fackföreningsrörelsens mål gällande samhällsutvecklingen och arbetslagstiftningen, säger Lauri Lyly.

Faderskapsledigheten förlängs och utkomstskyddet för arbetslösa förbättras

Ramavtalet innehåller omfattande kvalitativa arbetslivsförbättringar och löneförhöjningar för två år framåt. Under de första 13 månaderna är kostnadseffekten av löneförhöjningarna och de kvalitativa förbättringarna sammanlagt 2,4 procent och under de följande 12 månaderna 1,9 procent. Dessutom får arbetstagarna en engångssumma på 150 euro.

I ramavtalet har avtalats bland annat om ökade utbildningsmöjligheter för arbetstagarna, förlängd faderskapsledighet, förbättrat utkomstskydd för arbetslösa och om att korttidsjobbarnas och de inhyrda arbetstagarnas ställning ska förbättras. Dessutom har regeringen lovat avstå från planerna på att sänka ersättningarna för alterneringsledigheten.

Tidpunkten för när de nya avtalen träder i kraft varierar från bransch till bransch beroende på när de gällande kollektivavtalen och löneförhöjningsperioden i dessa löper ut. Inom FFC-branscherna träder de första kollektivavtalen enligt ramavtalet retroaktivt i kraft från 1.10.2011, medan de sista börjar gälla 1.9.2012.

Mer information om innehållet i ramavtalet (nyhet 14.10.2011)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.