FFC offentliggjorde mål inför nästa valperiod

20.10.2006 09:35 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s främsta mål inför nästa valperiod är att förbättra sysselsättningen

Sysselsättningen viktigast

FFC:s främsta mål inför nästa valperiod är att förbättra sysselsättningen. Det är mycket allvarligt att den strukturella arbetslösheten sitter så djupt och för med sig utslagenhet, trots att sysselsättningen har blivit bättre under den nuvarande regeringsperioden. För att vi ska vara säkra på att välfärdsstaten kan finansieras är det också nödvändigt att höja sysselsättningsgraden, slår organisationen fast.

FFC menar att tyngdpunkten i beskattningen borde flyttas bort från beskattningen av arbete. Skattelättnader bör emellertid inte förverkligas genom att äventyra finansieringen av den offentliga sektorn eller skära ner offentligt tjänster, understryker organisationen.

På FFC hoppas man att nästa regering ska gripa in i snuttarbetet och framför allt i de problem som hyrarbetet förorsakar. Hyrarbetets andel har ökat markant de senaste åren och arbetsgivarna låter allt oftare rekryteringsbolagen besätta fasta tjänster i företagen. Det finns en risk för att arbetstagarnas anställningsskydd och -förmåner försvagas och ojämlikheten ökar på arbetsmarknaden. FFC föreslår att hyrarbetet regleras bl.a. genom lagstiftning så, att det är tillåtet bara vid klart definierade undantagsfall.

FFC efterlyser en helhetsreform av den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Utgångsläget borde vara att öka den arbetande vuxenbefolkningens möjligheter att studera. Också finansieringen av vuxenutbildningen borde förnyas. Till exempel kunde en del av företagens vinst investeras i personalutbildning, föreslår organisationen.

FFC vill också sätta fart på arbetsplatsernas jämställdhetsplanering. Bl.a. borde man formulera lagen tydligare så att jämförelserna mellan likvärdigt arbete över kollektivavtalsgränserna verkligen görs i praktiken.

I de lagstiftningsprojekt som planeras för nästa valperiod vill FFC lyfta in &#;8221arbetslivets rätt att väcka talan”, dvs. rätt för fackförbunden att väcka talan i situationer där arbetslagar och avtal har brutits. I anställningsfrågor borde också grupptalan bli möjlig.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.