FFC och STTK: Kommunerna måste få bevara makten att besluta om produktionen av tjänster

02.11.2005 16:11 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC och STTK

Löntagarorganisationerna FFC och STTK anser det viktigt att kommunerna ansvarar för produktionen av välfärdstjänster också framdeles. Kommunminister Manninen fick i måndags, den 31.10. ta emot organisationernas gemensamma utlåtande om den planerade reformen av kommun- och servicestrukturer.

&#;8211 Reformen av servicestrukturer får inte innebära att kommunerna förleds att i högre grad än producera dem själva, utnyttja utomstående serviceproducenter. Privata tjänster kompletterar de tjänster kommunerna producerar. När man inleder den regionala behandlingen av reformen är det viktigt att beslutsmakten beträffande metoderna att producera tjänster bibehålls hos kommunerna, konstaterar organisationerna i sitt utlåtande.

FFC och STTK menar att kommunreformen är en utmaning också för det kommunala avtalssystemet. Personalens ställning måste tryggas och i synnerhet måste man garantera personalens representanter möjlighet att påverka reformen, både då den bereds och då den förverkligas. Organisationerna menar att det nu är dags för den kommunala arbetsgivaren och löntagarorganisationerna att börja bereda dehär frågorna.

Ur löntagarnas och fackets synvinkel är kommunreformen viktig. Det nuvarande antalet kommuner motsvarar inte dagens verklighet. Vi behöver större och bättre fungerande kommuner, men inte några nya förvaltningsnivåer. Kommunsammanslagningar räcker emellertid inte. Också serviceproduktionen måste utvecklas.

– Serviceproduktionen och servicens kvalitet styrs av nationella direktiv och rekommendationer. Ur löntagarnas perspektiv innebär servicens kvalitet mycket mer än bara de effektivitetstal produktivitetsmätningarna anger. För reformen är det viktigt med gemensamma kvalitetskriterier för servicen. Tjänsterna måste också fungera med tanke på dem som använder dem, de måste underlätta och stöda vardagslivet och samordnandet av arbete och familjeliv. Tjänsterna måste värderas enligt sin effekt, dvs. huruvida de ger förväntat resultat. Också personalens välmåga är en del av tjänsterna kvalitet, konstaterar organisationerna.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.