FFC motsätter sig inte att utländska arbetare kommer till Finland

07.03.2003 16:04 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Matti Tukiainen

Svenska folkpartiets ordförande Jan-Erik Enestam har hävdat i offentligheten att FFC motsätter sig att man ökar andelen utländsk arbetskraft i vårt land.

- FFC motsätter sig inte att utländska arbetare kommer till Finland. Det är dock skäl att minnas att det för närvarande finns 300 000 människor utan jobb i vårt land. Bland de utlänningar som finns i vårt land är arbetslösheten hela 30 procent, dvs. tre gånger så stor som bland den övriga befolkningen. Så länge inte det finländska samhället förmår sysselsätta dem som redan lever i vårt land är det direkt oansvarigt att tala om att underlätta tillgången på utländsk arbetskraft. Dessutom kan man inte låta konjunkturerna avgöra hur man behandlar utländska arbetare som eventuellt importeras för att svara mot arbetsmarknadens behov. De och deras familjer har rätt till finländskt socialskydd och basservice, svarar FFC-chefen Matti Tukiainen Enestam.

Tukiainen säger att FFC:s absoluta utgångspunkt är att det arbete som utförs i vårt land oavsett arbetarens nationalitet betalas enligt finländska kollektivavtal och följer normerna i finländsk arbetslagstiftning.

- Enestams antagande att FFC befarar ökad konkurrens känns mycket främmande.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.