FFC: Löntagarna lägger fram nytt förslag i utbildningstvisten

Löntagarnas centralorganisationer kommer att lägga fram ett gemensamt förslag i tvisten om utbildningsrätten.
04.02.2013 15:01 karhu admin
Nyhet Facket Avtal
FFC:s styrelse

Styrelsen för Finlands Fackförbunds Centralorganisation konstaterade på måndagen att den förkastar det förslag om löntagarnas utbildningsrätt som direktör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv EK har kommit med till alla övriga delar än strukturen. Styrelsen beslutade också att FFC tillsammans med de övriga löntagarcentralerna i början av veckan lägger fram ett förslag till hur rätten till utbildning ska genomföras.

Nikolas ElomaaFFC:s intressebevakningsdirektör Nikolas Elomaa säger att stötestenen är att det som man redan kommit överens om i ramavtalet saknas i Laatunens papper.

– Arbetsgivarna åläggs inga skyldigheter att ordna utbildning. Den så kallade stupstocken i de fall där arbetsgivaren helt försummar utbildningen har likaså urvattnats. Dessutom har EK i sin modell lämnat bort ledigheten för arbetshälsofrämjande åtgärder för personer över 55 år.

– EK:s mål lägger huvudvikten vid att erbjuda företagen skattelättnader. En sådan lösning förbättrar inte arbetstagarnas kompetens och bidrar inte heller till att tiden i arbetslivet förlängs, säger Nikolas Elomaa.

FFC, som representerar över en miljon löntagare, har redan tidigare meddelat att tvisten om utbildningsrätten måste lösas innan andra arbetsmarknadsfrågor kan tas upp till förhandling.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.