FFC kräver: Stödpaket behövs för sjöfarten

22.08.2001 16:50 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC anser det viktigt att förutsättningarna för fortsatt sjöfart under finländsk flagg tryggas. För att avvärja hotet att fartygen flaggas ut bör Finland ta i bruk ett stödpaket som garanterar konkurrens på samma villkor för de finländska rederierna som för i synnerhet de svenska. Tillräckliga medel bör reserveras för stödpaketet i statens nästa budget.

I ett utlåtande om lagproposition gällande införande av tonnageskatt konstaterar FFC att det är ett steg i rätt riktning. Tonnageskatten i sig är inte nog för att förhindra en utflaggning av finländska fartyg då Sverige inför ett s.k. nettolönesystem. Det innebär att arbetsgivaren inte betalar de skatter och socialavgifter som han hållit inne till skattemyndigheterna utan det är rederiet som drar nytta av dem.

FFC anser det mycket sannolikt att de finländska rederierna flaggar ut sina fartyg till Sverige ifall inte Finland går in för ett motsvarande stöd. Det här leder till att den finländska besättningen sägs upp. Enligt EU-lagstiftningen kan fartyg, oberoende av vilket register de inregistrerats i, överföras till ett annat EU-register utan att ägoförhållandena för fartyget ändras.

I sitt utlåtande om lagpropositionen om tonnageskatt framhåller FFC att man ännu bör förhandla med sjöfartsdelegationen som representerar organisationerna inom branschen så att det verkliga målet i propositionen förverkligas och utflaggning undviks. Propositionen bör ges till riksdagen i sådan form att de finländska rederiernas verkliga konkurrenssituation gentemot de svenska rederierna bibehålls på likvärdig grund.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.