FFC kräver snabba tag mot ökande ungdomsarbetslöshet

27.05.2009 15:31 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
SAK:n yhteiskuntapoliittisen edunvalvontaosaston johtaja Pertti Parmanne

Den snabbt ökande ungdomsarbetslösheten oroar FFC. Allt som kan bör nu göras för att stävja ungdomsarbetslösheten liksom arbetslösheten överlag.

- Snabba satsningar behövs för att säkra studie-, praktikant- och arbetsplatser för ungdomarna inom tre månader efter att de blivit arbetslösa. Håll fast vid ungdomsgarantin, kräver FFC-direktören Pertti Parmanne.

Speciellt bland ungdomarna har arbetslösheten ökat snabbt. Enligt de färskaste uppgifterna är arbetslöshetsgraden bland 15-24-åringarna redan uppe i 21,6 procent. Var fjärde ung man är arbetslös.

- Vill vi ha kvar det finländska välfärdssamhället krävs nu snabba tag, sade Parmanne som välkomnade SDP-ordföranden Jutta Urpilainens förslag om en nationell sysselsättningsgrupp.

Om arbetsplatser saknas för den obligatoriska arbetspraktiken för yrkesstuderande tar det ännu längre för ungdomarna att få sina studier klara.

- Ändå har det rått enighet om att studietiderna bör kortas ned, bland annat i den pågående diskussionen om arbetskarriären, underströk Parmanne.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.