FFC kräver ökad skatteprogression

19.10.2010 09:38 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Under nästa valperiod måste det genomföras en omfattande skattereform som ökar rättvisan i skattesystemet, dvs. att skatterna bestäms utgående från betalningsförmåga. FFC föreslår att kapitalskatten skärps, dividendbeskattningen blir progressiv och en ny övre nivå införs i statens inkomstskatteskala. De här strategierna ingår i FFC:s nya skattepolitiska utlåtande, Välfärden finansieras med skatter. I utlåtandet behandlas behoven av skattereformer under nästa valperiod.

FFC ser inget behov att sänka samfundsskatten. Finland bör vara lockande för företagsetablering men genom att gå in för en aggressiv skattekonkurrens skulle landet troligen bara förlora skatteintäkter utan att uppnå några betydande fördelar. FFC vill förhindra att inkomster kan omvandlas till lindrigare beskattade kapitalinkomster genom att införa progressivitet i beskattningen av dividender. Dividendskatten bör ytterligare skärpas och harmoniseras med inkomstbeskattningen.

Det finns inte rum att skärpa inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare, för det skulle inverka skadligt på sysselsättningen. Däremot kan man öka progressionen i beskattningen av arbetsinkomst genom att i statens inkomstskatteskala införa en ny nivå vid inkomster på 150 000 euro. Ökningen av löntagarnas arbetspensionsavgift bör kompenseras i beskattningen.

FFC anser att arbetsinkomstavdraget kunde förbättras genom en nivåindelning som bygger på antalet försörjningspliktiga barn. Det här skulle sporra föräldrar att delta i arbetslivet.

Också förmögenhetsbeskattningen borde bli mera rättvis. Man kunde höja fastighetsskattens gränser och bredda dess skattebas till jord- och skogsbruksmark. Fastighetsskatten för låginkomsttagare måste däremot lindras för att undvika orimlig skattebelastning. Arvsskatten bär bibehållas som en skatt som ökar rättvisan och företagsförmögenhetens nuvarande lättnader minskas.

Utgångspunkten för FFC:s skattepolitiska linjedragningar är att samla in tillräckliga skattemedel för att välfärdssamhället skall kunna utvecklas. FFC:s förslag skulle öka skatteintäkterna med nästan 500 miljoner euro. FFC förhåller sig skeptiskt till större skatteskärpningar och till planerna på att skjuta över tyngdpunkten i beskattningen till indirekta skatter. Om konsumtionsskatterna ändå skärps måste det kompenseras genom sänkt inkomstskatt för långinkomsttagare.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.