FFC informerar om sommarjobbarnas rättigheter

28.03.2008 13:53 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Sommarjobbsinfo

För åttonde gången för Sommarjobbsturnén ut FFC:s och förbundens ombudsmän i landet för att berätta för blivande sommarjobbare vilka rättigheter de har och hur arbetslivets spelregler fungerar. Sommarjobbsinfo genomförs i huvudsak den första veckan i april på över sjuttio yrkesläroinrättningar.

- De unga behöver stöd och råd om bl.a. hur man ingår arbetsavtal och om vilka rättigheter och skyldigheter de har när de börjar arbeta, säger FFC:s ungdomssekreterare Antti Lindtman.

- Vi får alltför ofta kännedom om fall, där de unga får alltför liten lön, där arbetet utförs under omänskliga förhållanden eller de t.ex. inte får någon semesterersättning eller tillägg för kvälls- och veckoslutsarbete.

Utöver Sommarjobbsturnén tjänstgör FFC:s sommarjobbsrådgivning per telefon hela sommaren. Den avgiftsfria telefonrådgivningen besvarar de ungas frågor vardagar från och med maj till mitten av augusti.

- Erfarenheten från tidigare somrar visar att telefonrådgivningen är nödvändig. Alltför ofta är de unga ensamma med sina problem och svåra frågor. På små arbetsplatser, som ofta är de som sysselsätter unga om somrarna, finns det sällan en förtroendeman som man kan vända sig till, förklarar FFC:s organisationssekreterare Anita Spring.

- Det är viktigt att man kan ringa och diskutera sådant som gäller ens sommarjobb. Det skall inte finnas någon enda sak man måste grubbla på allena.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.