FFC har vind i seglen

07.06.2011 19:51 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Kenneth Bondas. Foto: Tuulikki Holopainen

FFC:s 18:e kongress

De många nya unga kongressombuden och en ung kvinna, Piia Yli-Heikkuri från Servicefacket PAM som vice ordförande för FFC:s fullmäktige visar klart att ett generationsskifte är på gång.

- Det är positivt. Vi behöver styrka framöver, inte minst i ett förändrat politiskt klimat där FFC har största ansvaret att värna om sociala frågor, säger Kenneth Bondas, ombud för Sjömans-Unionen.

Bondas vill också få en samordning av kollektivavtalen som nu är spridda över en tidsaxel. Han menar att här är läge för en stark ordförande för något av de större förbunden att arbeta för en bättre tajming.

- Det skulle ge ett starkare kort vid förhandlingsbordet, som förhoppningsvis i framtiden samlar tre parter till diskussion, säger han.

Ur den rekordstora mängden motioner, 58, lyfter Bondas några frågor: hur se till att folk orkar i arbetslivet, att många motsatte sig höjd pensionsålder och så snuttjobben.

- Fackliga insatser behövs för att bibehålla arbetsplatserna i Finland. Också avtalsshoppingen måste diskuteras, vi är på rätt spår men måste söka en nivå som är värdig för alla, påpekar Bondas.

Med sig hem till Korsholm tar Kenneth Bondas den goda stämningen, alla nya kontakter och nätverk som knutits. Ett konkret bilateralt beslut är att Sjömans-Unionen och SLSY (stuerter och flygvärdinnor) anställer en gemensam jurist från augusti.

- Och så Stormskärs-Maja förstås. Det var trevligt att kongressen började på svenska, säger Bondas med hänvisning till a capellakvintetten Viisis fina framförande av Lasse Mårtensons välbekanta visa.

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.