FFC: Goda jobb eller god natt, Finland

FFC vill att sysselsättningen och ett gott arbetsliv står i centrum i riksdagsvalet på våren.
11.12.2014 13:40 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
– Finland är som Musse Pigg i sjönöd i den stormande världsekonomin, säger FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Ordförande Lauri Lyly påminner om att det under den ekonomiska krisen har försvunnit ungefär 80 000 arbetstillfällen i Finland. För att säkra och utveckla välfärdssamhället behövs det både större utbud och större efterfrågan på jobb, betonar han.

– Under de kommande åren borde vi utnyttja den finländska modellen där vi gemensamt försöker hitta vägen till framgång. På arbetsmarknaden lönar det sig att försöka eftersträva en bred helhetsuppgörelse, som får sällskap av åtgärder från staten som stöder tillväxt och köpkraft.

Jobben och arbetstagarna måste mötas bättre än tidigare. I sitt valprogram betonar FFC att ett sätt att få fart på ekonomin och sysselsättningen kunde vara att starkare koppla samman bostads- och trafikpolitiken. Därför föreslår FFC att man grundar ett nytt ministerium för byggd miljö. Det skulle samla boende, trafik och markanvändning under ett tak.

Produktiviteten har utvecklats dåligt de senaste åren och det har drabbat konkurrenskraften och levnadsstandarden i Finland. FFC betonar att produktiviteten är viktig för finländarna, eftersom vi inte kan konkurrera med priset på arbetet.

– Vi behöver fler innovativa företag som vill växa. Vi måste avskaffa de hinder för tillväxt som finns i bland annat tillståndsregleringen, finansieringen och beskattningen. Vi måste säkerställa att företagen har tillgång till energi till ett skäligt pris och trafikbindelser som är i gott skick, räknar Lauri Lyly upp.

”Finland är som Musse Pigg i sjönöd”

För att man ska kunna göra upp avtal på arbetsplatserna måste båda förhandlingsparterna ha en lika stark förhandlingsposition och samma möjligheter att sätta sig in i frågorna. FFC förutsätter att man bevarar kollektivavtalens allmänt bindande karaktär för att skydda löntagarna och för att garantera att företagen konkurrerar på lika villkor.

I socialpolitiken ligger tyngdpunkten på barnen och barnfamiljerna. Välfärdsklyftorna har vuxit oroväckande mycket de senaste åren, och det har i synnerhet drabbat många barnfamiljer och unga. Utvecklingen går att vända med hjälp av tjänster av hög kvalitet, när hela åldersgruppen ges samma förutsättningar att i början av livet och arbetskarriären.

FFC:s ordförande Lauri Lyly betonar att det inte går att genomföra skattesänkningar värda miljarder samtidigt som befolkningen åldras och välfärdssamhället måste tryggas.

– Det är rättvist att bevara arvsskatten. Det här gäller också företagsförmögenhet.

Varje dag inleds och avslutas omkring 450 anställningsförhållanden i Finland. Det är grunden till ekonomisk tillväxt, men innebär också osäkerhet i löntagarnas vardag. FFC betonar att det är viktigt att utkomstskyddet fungerar, och kräver därför att man lappar luckorna i arbetslöshetsskyddet och rensar ut nollarbetsavtalen och tvångsföretagande.

– Finland är som Musse Pigg i sjönöd i den stormande världsekonomin. Vi behöver ett gott utkomstskydd samt högklassig utbildning och arbetsförmedling för att kunna förbereda oss på förändring, sammanfattar Lauri Lyly.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.