FFC, FTFC och Akava drar sig tillsvidare ur arbetet i Sata-kommittén

02.03.2009 14:52 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC, FTFC och Akava

Alla löntagarorganisationer, FFC, FTFC och Akava, beslöt gemensamt på måndagen att avstå från arbetet i den s.k. Sata-kommittén, som bereder en reform av socialskyddet. Beslutet är en reaktion på att landets regering ensidigt har fattat pensionspolitiska beslut, som står i konflikt med den s.k. socialinpon, som kom till på trepartsbasis.

"Landets regering har inte tydligt och klart sagt sig stå bakom socialinpon. Tvärtom har den som sin ensidiga ståndpunkt tillkännagivit att den avser att höja pensionsgränsen från 63 till 65 år. Det här är oacceptabelt för löntagarorganisationerna och av denna orsak deltar de tillsvidare inte i Sata-kommitténs arbete", konstaterar organisationerna.

De påminner ytterligare om att Sata-kommitténs grundprinciper för reformen undertecknades uttryckligen under förutsättningen att socialinpon i dess helhet ingår i kommitténs grundläggande principer. Mellan socialinpon och regeringens färska beslut finns en tydligt konflikt som gäller bland annat arbetslöshetsskyddets tilläggsdagar, deltidspensionen och alterneringsledigheten.

Sata-kommittén skulle enligt planerna ha sammanträtt på måndag eftermiddag.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.