FFC, FTFC och Akava: För att rida ut den ekonomiska krisen måste arbetsmarknaden vara framsynt

24.02.2009 16:03 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC, FTFC och Akava

Arbetsutskotten i löntagarorganisationernas styrelser och centralorganisationernas ledningsgrupper höll ett gemensamt möte på FFC på tisdagen. Mötet behandlade den ekonomiska situationen i landet och den kommande avtalsrundan. Dessutom gick man igenom de avtalsmålsättningar som förbereds i centralorganisationerna och deras förbund.

Löntagarcentralerna är ytterst oroade över hur våldsamt arbetslösheten ökar. De anser att det krävs en gemensam och samordnad arbetsmarknadsrunda för att svara mot den ekonomiska krisen och sysselsättningsutvecklingen samt för att trygga löntagarnas köpkraft.

Arbetsgivarna måste bära sitt ansvar för att övervinna den ekonomiska krisen och inte bara envist hålla fast vid sin arbetsmarknadsmodell. Arbetsmarknadsorganisationerna måste nu tillsammans finna ett sätt att skapa framsynthet på arbetsmarknaden under de närmaste åren.

Centralorganisationerna förväntar sig också att regeringen verkar aktivt för att få till stånd en koordinering av och framsynthet i den ekonomiska och arbetsmarknadspolitiken. Regeringen har redan, i och med socialinpon, erbjudits reformer i arbetslöshetsskyddet och garantier för en hållbar pensionsfinansiering. Regeringen bör nu för sin del hålla fast vid denna uppgörelse. För att trygga köpkraften krävs ännu en samordning mellan löner och beskattning.

Löntagarcentralerna och deras förbund kommer att samarbeta intimt inför den kommande förhandlingsrundan och också över centralorganisationsgränserna. En gemensam arbetsgrupp tillsattes för att samordna processen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.