FFC förutsätter att ett eventuellt samhällsfördrag senareläggs

Om regeringen drar tillbaka sina planer på att försämra arbetslöshetsskyddet mitt under avtalsperioden, så är FFC berett att förhandla om en löneuppgörelse för sysselsättnings- och tillväxtavtalets tredje år. Det slår styrelsen för Finlands största fackliga centralorganisation fast.
08.06.2015 13:31
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
FFC:s styrelse tog på måndagen ställning till förhandlingsläget på arbetsmarknaden.

FFC:s styrelse betonade på måndagen att utvecklandet av arbetslöshetsskyddet har varit en väsentlig del av de senaste arbetsmarknadsuppgörelserna.

– Det är inte förenligt med sysselsättnings- och tillväxtavtalet att göra nedskärningar i arbetslöshetsskyddet mitt i perioden. Vi är beredda att förhandla om en löneuppgörelse, men också de andra förhandlingsparterna måste hålla fast vid avtalet, kräver FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Styrelsen säger i sitt utlåtande att FFC går med på att förhandla om ett eventuellt samhällsfördrag, om avtalet träder i kraft efter att sysselsättnings- och tillväxtavtalet går ut hösten 2016.

Förhandlingarna kan inledas redan nu, men måste föras på sann trepartsbasis och under rättvisa förutsättningar. Förhandlingarna ska inte enbart handla om vilka eftergifter löntagarna kan göra, utan enligt FFC måste man i samband med förhandlingarna ta upp frågor som stärker löntagarnas position, det vill säga en märkbar förstärkning av omställningsskyddet, åtgärder mot nollavtal, en förbättring av förtroendemannasystemet, aktivering och utbildning av arbetslösa samt metoder för att öka den verkliga produktiviteten.

Statsminister Juha Sipiläs regering har i sitt regeringsprogram sagt att arbetslöshetsskyddet kommer att försvagas och att arbetslagstiftningen kommer att reformeras utan beredning på trepartsbasis. Dessutom har regeringen hotat med ytterligare åtstramningar om inte arbetsmarknadsparterna går med på att förhandla om ett samhällsfördrag.

Också styrelsen för Akava slog på måndagen fast att organisationen är beredd att förhandla om en förlängning av sysselsättnings- och tillväxtavtalet, samt om ett samhällsfördrag, förutsatt att arbetslöshetsskyddet inte försämras under avtalsperioden och att man därefter förhandlar om eventuella förändringar på trepartsbasis.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.