FFC-forskare: Två år gått förlorade i jobbkrisen

25.03.2010 14:50 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Tapio Bergholm

Sysselsättningen sjönk och arbetslösheten steg år 2009. Antalet aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder minskade år 2009, och allt färre arbetslösa omfattades av dem.

Varför har Finland inte lärt sig av misstagen på 1990-talet, undrade FFC:s specialforskare Tapio Bergholm i Stockholm på Arbetarrörelsens tankesmedjas och finska Kalevi Sorsa -fondens seminarium som jämförde sätten att tackla jobbkrisen och dess följder i de nordiska länderna.

Finland lät arbetslösheten öka och sysselsättningen rasa i början av 1990-talet. 1990-talets höga arbetslöshet ledde till permanent lägre sysselsättning. Många hamnade permanent utanför arbetslivet. Arbetslivsforskare i Finland och internationellt har undrat varför man inte i tid satsade mer på aktiv arbetsmarknadspolitik. Räkningen för misstagen under den förra betalas fortfarande av många och den belastar fortfarande ekonomin.

Den ekonomiska kraschen i Finland efter finanskrisen har varit sällsynt dramatisk i internationell jämförelse. Trots att situationen blivit allt sämre har Finlands regering bara förlitat sig på skattesänkningar.

- Nästan två år har gått förlorade i att tackla jobbkrisen. Finlands regering föreslår extra anslag för att bekämpa ungdomsarbetslösheten först i vårens tilläggsbudget. Tyvärr kommer de nya anslagen sent och är alltför knappa, konstaterar Bergholm.

Bergholm menar att allt tal om en kommande arbetskraftsbristen kanske gjorde det svårt att tro att det verkliga problemet är arbetslösheten. Recessionen skulle enligt regeringen inte påverka Finland, eftersom den inhemska köpkraften skulle stärkas tack vare lönepåslag och skattesänkningar.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.