FFC: De arbetslösa fick ingenting

28.08.2009 06:58 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Budget 2010

Budgetrian gav arbetskraftspolitiken alltför lite pengar. De här budgetmedlen lämnar den snabbt växande skaran arbetslösa utan de arbets- och utbildningsplatser de behöver. Regeringens åtgärder leder till att de arbetslösas aktiveringsgrad minskar och till den delen finns det ingen täckning för regeringens löften om tillräckliga utbildningsmöjligheter.

Riksdagen måste under sin behandling av budgetförslaget öka finansieringen av arbetskraftspolitiken. Trots FFC:s krav innehåller budgetförslaget heller inga förbättringar av snuttarbetarnas ställning.

Kommunalskatten höjs eftersom kommunernas ekonomi är hårt trängd och kommunerna tvingas nästa år rensa i sitt serviceutbud och permittera sin personal. Storleken på de extra medel regeringen vill bevilja kommunerna är en grov besvikelse. När kommunalskatten höjs, minskar löntagarnas köpkraft nästa år, samtidigt som också mervärdesuttaget höjs. Den strängare beskattningen hotar också att äventyra den spirande ekonomiska tillväxten.

Det är välkommet att regeringen vill gå in för att genomföra de åtgärder som budgetchef Mäkinens arbetsgrupp har föreslagit, men i förhållande till det snabbt försämrade sysselsättningsläget är åtgärderna anspråkslösa. Besluten angående sjöfartsindustrin hjälper sysselsättningen i branschen.

Finansieringen av arbetslöshetsskyddet hotad

Regeringens beslut att höja arbetslöshetsförsäkringsavgiften förbryllar. Enligt Finlands lag kan regeringen inte ensam besluta om en höjning av arbetslöshetsförsäkringsavgiften. Lagen stadgar att arbetslöshetsförsäkringsfonden först ställer ett förslag om avgiftens storlek. Den otillräckliga avgiftshöjning som regeringen nu planerar skulle leda till att arbetslöshetsskyddet äventyras och fonden lagstridigt skulle uppvisa underskott redan nästa år. Kalkylerna visar att höjningsbehovet är 0,7 procentenheter och löntagarna borde kompenseras för den.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.