FFC bekämpar all diskriminering

08.06.2011 12:53 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s kongress i Tampere-talo. Photo: Petri Laitinen

Uttalande från FFC:s kongress 2011

FFC:s fackföreningsrörelse står på den svagares sida. Alla arbetstagare bör bemötas rättvist och lika, oberoende av ålder, kön, etnisk bakgrund eller sexuell preferens. FFC bekämpar kraftigt all slags diskriminering. Rasism och främlingsfientlighet får inte ges utrymme i det finländska samhället.

Alla bör ha rätt till arbete. Det gäller att se till att det också framöver finns möjligheter att erbjuda människor arbete inom industrin och servicesektorn. Verksamhetsförutsättningarna bör tryggas, inklusive energitillgång till rimligt pris. Det är viktigt att omedelbart få ned antalet långtidsarbetslösa och unga arbetslösa. Samhällsgarantin för unga bör fås att fungera i praktiken. Läroavtalsutbildning är en bra utbildningsform som bör användas mera. Också sysselsättningsåtgärder bör utvecklas och för dem bör tillräckliga medel reserveras.

Arbetstagarna ska respekteras och behandlas lika, oberoende av typ av anställning.

Arbetstagarna bör få en lön som de klarar sig på. Arbetsvillkoren och arbetsförhållandena ska vara de samma för alla. Den ekonomiska krisen har ökat känslan av otrygghet och ojämlikhet hos arbetstagarna. Alltför många är utan jobb. Fattiga har blivit fattigare, rika rikare. Det måste bli ett slut på den utvecklingen. Företagsledarnas löner och arvoden har skjutit i höjden. De resultat företagen når bör fördelas jämnare mellan direktörer och arbetstagare.

FFC godkänner inte att strejkrätten begränsas. Rätten grundar sig på internationella avtal och är en rätt som arbetstagarna inte ger avkall på.

Det finländska samhällets välstånd och människors välbefinnande grundar sig på en hög sysselsättning och en stark välfärdsstat. Finansieringen av den offentliga servicen bör tryggas. Om välfärdsstatens strukturer monteras ned marginaliseras allt fler. FFC kommer också framöver att försvara en stark välfärdsstat och verka för ett tryggt och jämlikt samhälle.

Ett gott liv bygger på en bra vardag där arbetet utgör en stor del. De centrala värderingarna som kongressen slagit fast för FCC är människovärde i arbetet, lika värde och försvar av den svagare. Arbetslivet bör bli mänskligare så människorna orkar med det.

Välbefinnande bygger på arbete. Arbetskarriärerna bör bli längre. Den enda hållbara metoden är att arbetslivets kvalitet förbättras. FFC godkänner inte en höjning av pensionsåldern. Arbetstagarna behöver trygghet, anständiga och hållbara anställningar och en tillräcklig utkomst.

Det gäller att få bukt med den grå ekonomin. Både ökad myndighetsövervakning och ny lagstiftning behövs för få ett slut på brottslig verksamhet.

I vårens riksdagsval gav medborgarna ett klart besked om att Finland bör slå in på en annan väg. Politiken ska i första hand gynna människorna, inte marknadskrafterna. Det här är ett budskap som bör beaktas vid regeringsbildningen.

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.