FFC avfärdar regeringens tvångsåtgärder

FFC godkänner inte regeringens planer på att försvaga arbetstagarnas arbetsvillkor och utkomst. Finlands största löntagarorganisation anser att åtgärderna strider mot grundlagen och kräver att riksdagens grundlagsutskott utreder dem.
08.09.2015 17:07 karhu admin
Lauri Lyly

FFC:s ordförande Lauri Lyly påpekar att åtgärderna för att förstärka konkurrenskraften som regeringen idag presenterade skrotar den västerländska avtalsfriheten.

– Om regeringens föreslagna försämringar av arbetslivet verkställs kommer de att ha oförutsägbara effekter på hela finländska samhället. Åtgärderna innebär att regeringen har tagit plats vid arbetsmarknadsbordet, vilket alltid har dåliga konsekvenser.

Lyly konstaterar också att det att man blandar sig i avtalandet mellan arbetsmarknadsparterna med ensidiga tvingande åtgärder, samtidigt avsevärt försvårar förutsättningarna för lokala avtal på arbetsplatserna.

FFC anser att det är oroväckande att regeringens åtgärder i synnerhet riktas sig mot lågavlönade och anställda inom den offentliga sektorn.

– Att sänka söndagstilläggen försvagar utkomsten för skiftesarbetstagare och arbetstagare inom den privata servicesektorn, ofta utkomsten för deltidsanställda kvinnor. Att göra sjukledighetens första dag oavlönad och andra försvagningar som berör sjukledighet försvårar i synnerhet småbarnsföräldrarnas möjlighet att arbeta, säger Lauri Lyly.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.