FFC: Arbetsgivarens tolkningsföreträde måste begränsas

FFC vill begränsa arbetsgivarens tolkningsföreträde när det råder oenighet om hur kollektivavtalet ska tolkas. Enligt FFC är det viktigt att man i framtiden bättre kan säkerställa att arbetsgivaren och arbetstagarna tillsammans försöker lösa konflikter om hur man ska tolka kollektivavtalet.
04.11.2014 10:43
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
FFC:s styrelse påpekar att antalet arbetskonflikter inte minskar bara för att man höjer bötesbeloppen.

FFC:s styrelse betonar att antalet arbetskonflikter inte minskar bara för att man höjer bötesbeloppen för olagliga strejker. Genom att ge böter kommer man inte åt de verkliga orsakerna bakom strejkerna, påpekar ordförande Lauri Lyly.

– En stor del av stridsåtgärderna kunde undvikas genom att utveckla företagens förhandlingskultur. Problemet med förhandlingssystemet är att man inte förhandlar på alla arbetsplatser.

Enligt FFC borde man inte ändra det sätt kollektivavtalet tolkas på om man inte har kommit överens om det på arbetsplats- eller förbundsnivå. I sista hand borde arbetsdomstolen avgöra frågan innan man ändrar en tolkning av avtalet.

Proteststrejker ett tecken på frustration

Kortvariga, spontana åsiktsyttringar som arbetstagarna tar till borde enligt FFC inte omfattas av sanktioner. Arbetsdomstolen borde alltså inte döma fackförbund eller fackavdelningar till böter för strejker som beror på att arbetstagarna är missnöjda med arbetsgivarens agerande.

Enligt Lauri Lyly är det en mänsklig reaktion att marschera ut när man är sorgsen.

– Orsaken till utmarscherna är vanligen att arbetsgivaren säger upp personal, försummar samarbetsförhandlingar eller för en dålig personalpolitik. Det är ofta möjligt att undvika sådana här proteststrejker som beror på arbetsgivaren genom att ta personalens åsikt i beaktande och tillsammans förhandla om de olika alternativen, påpekar Lauri Lyly.

De fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava samt arbetsgivarorganisationerna förhandlar som bäst om hur man kunde förnya förhandlingssystemet på arbetsmarknaden. Organisationerna försöker nå en uppgörelse före årsskiftet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.