FFC är berett att fortsätta sondera

FFC är berett att fortsätta sondera möjligheterna till centraliserade arbetsmarknadsförhandlingar. Styrelsen som sammanträdde i Kyrkslätt på måndagen gav också förhandlarna fullmakt att inleda eventuella förhandlingar.
11.03.2013 16:47 karhu admin
Nyhet Facket Avtal
FFC:s styrelse

FFC:s styrelse betonar att organisationen är beredd att fortsätta diskutera en centraliserad arbetsmarknadslösning eftersom antalet arbetsplatser i Finland dagligen sjunker och konjunkturläget nu är ovanligt svagt.

Organisationens styrelse understryker ändå att minimikraven i förhandlingarna med Finlands Näringsliv EK är strikta och att FFC inte godkänner en ren nollinje. I stället förutsätter den löneförhöjningar i euro, vilket främjar jämlikheten.

FFC går inte med på att man finansierar löntagarnas köpkraft enbart med skattelösningar eller genom att sänka arbetspensionsavgifterna, påpekar FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Som en speciellt viktig fråga lyfter FFC:s styrelse fram åtgärder som dämpar arbetslösheten. Av central betydelse är också de kvalitativa frågor som skrivs in i ett eventuellt avtal.

– Till exempel behövs en förändring i situationen för deltidsanställda. Också gällande arbetslöshetsskyddet finns det situationer där man måste göra det lättare att ta emot ett jobb, påpekar Lauri Lyly.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.