FFC-anställda med i olyckshelikoptern

11.08.2005 14:36 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Med ombord på den helikopter som störtade i djupet på onsdagen utanför Tallinn fanns FFC:s biträdande chef Ari Seger, 51 och samarbetssekreterare Pentti Vainio, 59 från arbetsmiljöavdelningen. Seger och Vainio hade deltagit i ett planeringsmöte som Arbetarskyddscentralen ordnade i Tallinn. De deltagandes avsikt hade varit att återvända hem med båt, men pga. de kraftiga vindarna var det inte möjligt.

Fem personer ingick i detta följe: utöver Seger och Vainio deltog Arbetarskyddscentralens vd Matti Kopperi, som i oktober skulle ha efterträtts av Ari Seger, centralens direktör Marjut Ruotsalainen och dess styrelseordförande Tapio Kuikko från EK. FFC:s Pentti Vainio var styrelsens viceordförande.

Samarbetssekreterare Pentti Vainio ansvarade på FFC bl.a. för frågor i anslutning till lönesystem, personalfonder och resultatlön, och många andra teman kring arbetslivsutveckling. Han innehade också diverse förtroendeuppdrag i fackavdelning AY 344 för fackets funktionärer, tidigare som avdelningens ordförande och senast som huvudförhandlare. Vainio kom till FFC 1981 från Arbetarnas Bildningsförbund.

Ari Seger började på FFC som biträdande chef för arbetslivsavdelningen 2001. Hans ansvarsområde har närmast varit den s.k. arbetslivslinjen, där också Pentti Vainio arbetade under en längre tid. Innan han kom till FFC arbetade Ari Seger bl.a. som lönesekreterare på Kemifacket och som avtalssekreterare på Metall. Ari Seger var tidigare huvudförtroendeman på Sisu-Auto i Karis. Ari Seger var också känd i fackliga sammanhang i Norden.

Också Matti Kopperi, 61 var en av FFC:s långvariga funktionärer. Innan han blev vd för Arbetarskyddscentralen år 2000 var han biträdande avdelningschef på FFC, med i stort sett samma ansvarsområden som Ari Seger hade efter honom. Kopperi arbetade nästan 20 år på FFC och före det cirka tio år på Metallarbetarförbundet.

På FFC i Hagnäs i Helsingfors togs budet om olyckan emot med bestörtning. Flaggan vajade på halvstång under gårdagen och personalen samlades på dagen till en gemensam stund för att tillsammans bearbeta det skedda

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.