FFC: Åbovarvets nya ägare är välkomna

FFC:s arbets- och näringslivsdirektör Matti Tukiainen är lättad över Åbovarvets nya ägarbas. I dag klarnade det att finska staten och tyska Meyer Werft köper varvet av koreanska STX.
04.08.2014 16:07
LÖNTAGAREN
Åbovarvet får nya ägare.

– Det har aldrig varit brist på kunnande eller dålig konkurrenskraft som har legat bakom problemen på varvet i Åbo, utan en svag och oengagerad ägare. Med finska staten och tyska Meyer Werft som ägare och med tillräckligt kapital kan varvets framtid att tryggas, säger Matti Tukiainen.

Meyer Werft köper 70 procent av varvet, medan finska statens andel blir 30 procent. Enligt näringsminister Jan Vapaavuori är staten bara en tillfällig ägare.

FFC anser ändå att varvsaffären stämmer bra överens med en sund näringslivs- och ägarpolitik.

– Genom statens ägarpolitik kan man skapa och förnya industrins strukturer. För att kunna bevara sjöfartsindustrin i Finland måste branschen ständigt utvecklas. Under Meyer Werfts ägarskap finns det goda förutsättningar för det här, bedömer Matti Tukiainen.

Jätteorder – 12 000 nya årsverken

Samtidigt som varvsaffären presenterades, offentliggjordes också en ny order som Åbovarvet har fått. Rederiet TUI Cruises beställer två kryssningsfartyg som tillsammans är värda ungefär en miljard euro och som har en sysselsättande effekt på ungefär 12 000 årsverken.

– Sjöfartsindustrin sysselsätter knappt 20 000 personer i Finland. Åbovarvet och sjöfartsklustret kring varvet kommer att bevaras som en viktig del av Finlands industriella ryggrad, gläder sig Matti Tukiainen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.