Färre arbetslösa i september – men inte i Österbotten

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i stora delar av landet i september. Men inte i Österbotten för där ökade arbetslösheten.
25.10.2016 15:25
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Sysselsättningsläget förbättrades i södra Finland men försämrades i Österbotten.

I slutet av september fanns det sammanlagt 329 500 arbetslösa arbetssökande, vilket är 7 900 färre än vid samma tidpunkt i fjol och 13 100 färre än i slutet av augusti i år.

Samtidigt som sysselsättningsläget överlag har förbättrats, så har ändå långtidsarbetslösheten förvärrats. Vid månadsskiftet fanns det 125 400 personer som hade varit arbetslösa arbetssökande utan avbrott i minst ett år. Det är 12 400 personer fler än i slutet av september i fjol – alltså en ökning med tio procent.

Antalet under 25-åriga arbetslösa arbetssökande var i slutet av september 42 300 och antalet över 50-åringar var 124 400. Inom båda grupperna har arbetslösheten minskat jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Siffrorna framgår ur arbets- och näringsministeriets sysselsättningsöversikt.

Fortfarande få arbetslösa i Österbotten

I Svenskfinland minskade arbetslösheten i 26 av 48 kommuner. Utvecklingen var positiv i de flesta kommunerna i Nyland och Åboland samt på Åland.

Däremot ökade arbetslösheten i nästan alla kommuner i Österbotten. Undantagen är Kaskö, Kristinestad och Kronoby där arbetslösheten minskade. I Vasa ekonomiska region ökade arbetslösheten med hela 11 procent, visar siffror från arbets- och näringsministeriet.

Trots det har Österbotten fortfarande det bästa sysselsättningsläget i fasta Finland.

Bland de finlandssvenska kommunerna har Åbo fortfarande den högsta arbetslöshetsgraden med 15,9 procent, följt av Mörskom med 13,6 procent, Hangö med 12,6 procent och Helsingfors med 12,4 procent.

Lägst är arbetslöshetsgraden i de flesta kommunerna på Åland samt i Pedersöre med 4,0 procent och Närpes med 4,2 procent.

Se statistiken för alla kommuner i Svenskfinland

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.