Fackliga nanostragier behövs

Nokia Research Center i Cambridge gav en viss praktisk förankring för deltagarna i Europeiska fackföreningsinstitutet ETUI:s kurs om nanoteknologierna i nationella och facklig strategi.
10.04.2012 09:00
LÖNTAGAREN
Judith Kirton-Darling, EFS och Aida Ponce, ETUI är oroade över att nanospecifik riskutvärdering saknas. Kanske kunde nano kopplas till REACH.

Pier Andrew, Marc Bailey och Jani Kivioja gav en snabb översikt över forskningen och arbetssäkerhetstänkandet och bjöd på en rundtur i laboratoriet.

En utvärdering av säkerheten på Nokia gjordes i arbetsgrupper. Men laboratoriearbete gav inte den faktiska arbetsmiljö som de flesta arbetstagare möter i jobbet. Ett besök på en arbetsplats där arbetstagarna i produktionen sysslar med nanomaterial efterlystes.

Det fackliga arbetet i fråga om nano är på mycket varierande nivå i EU-länderna. Utbildningschef Liz Rees från brittiska fackcentralen TUC berättade att nano tas upp i viss mån på kurserna för fackliga företrädare.

– Men knepigt är det med så mycket outforskat ännu. Det vi kan göra är att betona att försiktighetsprincipen bör användas då mycket ännu är outforskat om materialens säkerhet, sade hon.

Judith Kirton-Darling, federal sekretare på Europafacket, underströk att avsaknaden av reglerande instrument om nanomaterialens påverkan på människa och miljö skapar oro.

– EFS inser den potentiella nyttan av nanoteknologi. Facket varken kan eller bör stoppa det som är till nytta för samhället i sådant som mediciner, energi och jobbskapande, sade hon.

EFS har antagit två resolutioner om nano. Nu efterlyser EFS en samordnad policy om nano i Europa som en del av den europeiska arbetsmiljöstrategin för 2012–2020.

Kursledaren Aida Ponce poängterade att nanopartiklar går in i kroppen på olika vägar.

– Ju mindre partiklar desto längre in tränger de. Men ingen mekanisk funktion finns så nanopartiklar kan ge ut ur kroppen igen. Vi vet föga om deras samverkan, sade hon.

Lagstiftningen, arbetstagarnas exponering och insyn i hur nanoavfall, användning och återanvändning sker är de stora utmaningarna.

Listor över vilka nanomaterial och vilken nanoteknologi som företag använder och producerar behövs, om det rådde total enighet bland kursdeltagarna.

Forskarna Hildo Krop och Pieter van Broekhuizen från Amsterdams universitets IVAM-enhet samarbetar nära med nederländska fackcentralen FNV. De informerade om färska rön samt att en databas för nanorisker är under arbete.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.