Ett steg närmare ny centralorganisation

Fackförbunden har i dag fattat beslut om att inleda arbetet med att grunda en ny facklig centralorganisation i Finland. Målsättningen är att den nya centralorganisationen ska inleda sin verksamhet under år 2016.
16.01.2015 12:03
LÖNTAGAREN
Nyhet Facket Facket
Liisa Halme, Jarkko Eloranta och Pertti Porokari berättade om planerna på att bilda en ny centralorganisation.

Representanter för sammanlagt 73 fackförbund deltog i dag i det förberedande mötet i Helsingfors. På plats fanns förbund från alla de tre finländska centralorganisationerna, FFC, STTK och Akava.

Förbunden ska senast den 10 februari meddela om de vill vara med och bereda grundandet av den nya centralorganisationen. Därefter börjar det praktiska arbetet med att grunda organisationen.

I praktiken kommer den nya centralorganisationen sannolikt att ersätta FFC och STTK, för största delen av de Akavaanslutna förbunden har meddelat att de inte vill delta i processen.

Den nya organisationen blir politiskt obunden och den tar över de uppgifter som nu sköts av de centralorganisationer som läggs ner, både nationellt och internationellt. Den nya centralorganisationen kommer inte att försvaga fackförbundens självständiga roll som kollektivavtalspart.

Enligt förbunden är målsättningen att den nya centralorganisationen ska stärka löntagarnas och egenföretagarnas ekonomiska och psykiska välmående samt främja jämlikhet och rättvisa i samhället.

Det var i slutet av november som 22 förbund meddelade att de vill utreda grundandet av en ny centralorganisation. Då bjöd man in representanter för alla finländska fackförbund till dagens stormöte. Ordförande för mötet var Jarkko Eloranta, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL (FFC), Liisa Halme, ordförande för Försäkringsmannaförbundet FMF (STTK) och Pertti Porokari, ordförande för Ingenjörsförbundet IL (Akava).

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.