En tjej med två yrken

Viivi Laukkanen är både bilplåtslagare och bagare. Ändå har vägen ut på arbetsmarknaden varit stenig.
09.09.2014 07:00
LÖNTAGAREN
När hon jobbade i mottagningen på skolans bilverkstad ansvarade Viivi Laukkanen bland annat för beställningen av reservdelar.

”Jag är inte sämre än grabbarna. Jag jobbar säkert lika bra som de.”

Med det i tankarna inledde Viivi Laukkanen, 23 år, sina studier till bilplåtslagare för fyra år sedan. Hon var den enda tjejen i gruppen. Hon började intressera sig för bilar redan i högstadieåldern, men det som slutligen gjorde att hon sökte sig till branschen var att hennes egen bil gick sönder.

– Jag bestämde mig för att inte föra den till en verkstad, utan jag ville reparera den själv.

Viivi säger att studieåren var den bästa tiden i hennes liv. Hon blev inte alls nedslagen av informationen om att hon som tjej kan ha verkligt svårt att få jobb som bilplåtslagare. Hon var beredd att också ta andra jobb som hennes utbildning passade för.

Viivi blev färdig bilplåtslagare våren 2013, men fick inget sommarjobb. Hon hade tidigare utbildat sig till bagare-konditor, så hon sökte jobb också inom den branschen. Hon berättar att hon personligen besökte ett tiotal företag och dessutom skickade omkring tio elektroniska ansökningar.

Det kändes tråkigt att vara utan jobb.

– Jag undrade vad det var för fel på mig.

Fick jobb med Sanssi-kortet

Under studietiden hade Viivi praktiserat på en karosseriverkstad och en billackeringsverkstad och på kvällarna hade hon jobbat på en bilfix. Men hon hade ingen hjälp av de här kontakterna när ekonomin inom branschen rasade.

Men sedan vände lyckan. Jyväskylän ammattiopisto, Viivis gamla skola, erbjöd henne jobb i bilverkstadens mottagning.

Till en början var hon tveksam, eftersom hon inte trodde att hon skulle trivas med kontorsarbete. Men slutligen lovade hon ta emot anställningen på knappt ett år och började jobba på förhösten. Hon kunde utnyttja det så kallade Sanssi-kortet som hon fått på arbets- och näringsbyrån. Kortet ger arbetsgivaren lönesubvention.

Till Viivis arbetsuppgifter hörde att svara i telefon, skriva arbetsorder och beställa reservdelar. När hon lärt sig arbetsuppgifterna kändes jobbet riktigt trevligt. I mars var humöret på topp.

– Jobbet kändes som en lottovinst.

I juni fick Viivi Laukkanen till sin besvikelse höra att jobbet på yrkesinstitutet skulle ta slut i augusti. Hon började genast söka ett nytt jobb. På arbets- och näringsbyrån sade man att lönesubvention inte kunde komma på fråga på en tid.

– Man berättade att jag hade rätt till Sanssi-kortet först när jag varit arbetslös i fem månader. Det var tråkigt, eftersom kortet är en god morot för arbetsgivarna.

Arbetsprövning tack vare bilder på Facebook

Efter att Viivi hade varit utan arbete i en och halv vecka fick hon goda nyheter. Hon hade på Facebook satt ut bilder på tårtor som hon bakat till en kamrats konfirmationsfest. En bekants kompis som jobbar på ett café i en inredningsbutik hade sett bilderna och tipsat att de kanske kunde erbjuda arbetsprövning, eventuellt anställning.

Viivi gick till caféet för att presentera sig och fick höra att hon kunde få en arbetsprövningsplats. Det är ännu inte klart när arbetsprövningen börjar och hur länge den pågår, men Viivi ser redan ivrigt fram emot jobbet. På caféet tillreder man allt själv, till och med kinuskisåsen, så där får man lära sig en massa.

– Det är riktigt roligt att igen få jobba som bagare. Jag skulle bli jätteglad om jag får jobbet på caféet. Det låter som ett riktigt drömjobb.

Även om hon inte får ett riktigt lönearbete på caféet, får Viivi mer erfarenhet genom arbetsprövningen vilket ger bättre möjligheter till andra jobb som bagare-konditor. Tjejen med två yrken ser med tillförsikt på framtiden.

Mål nummer ett är att i mellersta Finland hitta ett jobb som hon trivs med och som varar så länge som möjligt. Om Viivi inte hittar något jobb är hon beredd att skaffa sig ett tredje yrke. Det kunde vara inom bilbranschen.

– Det kanske finns fler jobb för bilmontörer här. Bilinredning kunde också vara häftigt att lära sig, säger hon.

Arbets- och näringsbyrån har lovat backa upp hennes studier om hon väljer att börja studera igen.

”Borde få pröva om vingarna bär”

Viivi Laukkanen har en gång tidigare varit arbetslös i ett år. Då hade hon skamkänslor.

– I synnerhet äldre personer är inte vana vid dagens sysselsättningsläge. Folk tänker att man är misslyckad, säger Viivi.

Hon hoppas att arbetsgivarna skulle vara positivt inställda också till arbetssökande som inte kan skryta med tio års erfarenhet.

– Hur kan man få erfarenhet om man aldrig får något jobb? Vi unga borde få bättre möjligheter att pröva om vingarna bär.

Minna Kurvinen (översättning: Christina Tallberg)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.