En återblick på FFC:s verksamhet under de fem senaste åren

07.06.2011 09:25 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Riktlinjerna för FFC:s verksamhet dras nu upp för de kommande fem åren. Vad hände under den föregående femårsperioden? FFC och omvärlden har ändrats på många sätt sedan 2006, då den föregående kongressperioden inleddes.

Bifogade video ger en återblick på den fem föregående åren ur FFC:s perspektiv. Videofilmen visades för FFC:s kongress på morgonen tisdagen den 7 juni.

<object class="youtube-video"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0emruWCsEPk"><embed src="/%3Ca%20href%3D"http://www.youtube.com/v/0emruWCsEPk">http://www.youtube.com/v/0emruWCsEPk" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object></p>

Fem händelserika år

  • Inom avtalssystemet har man övergått från inkomstpolitiska avtal till ständigt pågående förhandlingar på förbundsnivå och lokal nivå.
  • Finlands och hela världens ekonomi har varit kaosartad på grund av finanskrisen och den omfattande ekonomiska recession som följde i spåren.
  • Hotbilden om arbetskraftsbrist har via den permitteringsvåg som recessionen orsakade bytts ut mot ökad långtidsarbetslöshet.
  • EU strävar efter att öka sin roll också gällande nationella arbetslivsfrågor.

FFC har varit tvunget att reagera på de globala förändringarna på samtliga verksamhetsnivåer och varit med om att bygga upp en ny uppgång efter recessionen. Ibland har det funnits behov av att samla leden och uttrycka löntagarnas åsikt på gator och torg eller med stridsåtgärder, oftast har det räckt med förhandlingar. Till och med regeringens förslag om att höja den lägsta pensionsåldern kunde avvärjas genom förhandlingar och man lyckades styra in diskussionen på att förlängda arbetskarriärer kan uppnås genom förbättringar i arbetslivet.

Vad FFC gjort under de senaste fem åren står också att läsa i rapporten Osaava ja oikeudenmukainen Suomi. Katsaus edustajakokouskauteen 2006-2011 (Vägen till kunskap och rättvisa. En överblick av kongressperioden 2006-2011) (pdf, endast på finska).

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.